DOLAR
32,5675
EURO
34,6955
ALTIN
2.503,75
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

1.1 milyar genç bilinçsiz kulaklık kullanımı nedeniyle risk altında

Uzmanlar, kişisel ses cihazları aracılığıyla yüksek seslere maruz kalınması sonucunda işitme kayıpları yaşandığına dikkat çekti.

1.1 milyar genç bilinçsiz kulaklık kullanımı nedeniyle risk altında
A+
A-
velux

Kulak içi, kulak üstü modelleriyle gençlerin sık kullandığı kulaklıkların uzun süre kullanımı erken yaşta işitme kaybına yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı açıklamada ise “12-35 yaş arası insanların yaklaşık yüzde 50’si veya 1.1 milyar genç, kişisel ses cihazları aracılığıyla yüksek seslere uzun süre maruz kalanlar işitme kaybı riski altındadır” ifadelerine yer verildi.

BAŞVURULAR ARTTI

Odyoloji Derneği Başkanı Uzman Odyolog Leyla Topkan, gürültüye bağlı yaşanan işitme kayıplarının önemli olduğunu ve yaşlılığa bağlı olarak gelişen işitme kayıplarından sonra 2. sırada yer aldığını belirtti. Topkan, gençlerde görülen işitme kaybına ilişkin, “Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkması beklenen yaşa bağlı işitme kayıplarının kulaklıkların bilinçsizce kullanılması nedeniyle gençlerde görülme sıklığı arttı. Son zamanlarda işitme kaybı ve kulakta çınlama şikâyetleriyle başvuran gençlerin sayısında artış gözlemliyoruz” dedi.

1.1 milyar genç bilinçsiz kulaklık kullanımı nedeniyle risk altında

AKUSTİK TRAVMA

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Asım Şafak ise kulak içi kulaklıkların diğer modellere göre daha zararlı olduğunu belirterek “Kulak içine yerleştirilen modeller kulak kanalına uygun değilse kulak cildini tahriş ederek dış kulak yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlemenin iç kulaktaki hassas tüylü hücrelere ve işitme zarına zarar verdiğini söyleyen Dr. Şafak şunları söyledi:

1.1 milyar genç bilinçsiz kulaklık kullanımı nedeniyle risk altında

“Örneğin 80 desibel bir ses seviyesine 8 saat ile maruz kalınırsa iç kulak zararları görülmeye başlar. Bu durum günlerce devam ederse oluşan zarar da birikerek ilerler. Ses seviyesini 90 desibele çıkardığımızda iç kulak zararı 3-4 saat içinde, 130 desibel ses ile birkaç dakika içinde iç kulakta ciddi akustik travmaya bağlı zararlar meydana gelir. Akustik travmada iç kulak hasarı giderek yerleşir ve sağırlığa kadar ilerler.”

ETİKETLER: , , , ,