haber oku

Kissebükü Yeniden Gündemde

Bodrum Haber ~ 28 Ocak 2012 ~ Gündem, Turizm

Tekrar tahsisle gündeme gelen Kissebükü (Kilisebükü) ile ilgili sivil toplum örgütleri uyarılarda bulundu.

Bodrum Belediyesi Mahfel Kafe’de düzenlenen toplantıya Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi temsilcisi Rüştü Tezcan, Bodrum denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Mavi Yol Girişimi üyeleri katıldı.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi temsilcisi Rüştü Tezcan Kissebükü’nün yeniden tahsisle gündeme geldiğini ifade ederek, “Kissebükü’nde iki ayrı girişimi var. Orada 7 yıldızlı tatil köyü girişimi ve 2500 yataklı 3 ayrı tesis yapılması gündemde. Adalıyalı, Adakışla, Kissebükü, Kilisebükü aynı yerdedir. Bu karışıklık çok önemli. Bakanlığa sorduğumuzda farklı isimler kullanılarak tahsis başvuruları olduğunu görüyoruz. Bugün tekrar gündeme gelmesinin nedeni Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında verilmiş 3 ayrı tahsis vardı. 3 ayrı tesiste 2500 yataklı tesis yapılması için izin veriliyordu. Daha sonraki süreçte mahkemeler yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verdi. 2008 tarihinde Turizmi teşvik kanununda değişiklik yapıldı. Bu kanun belirli özelliklere sahip yerlerin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Burada jeotermal enerji alanları ve geçmişte tahsis yapılan yerlere yeniden bir başvuru olması halinde eski tahsisin onaylanmasını sağlıyor. Bizler turizme karşı değiliz. Ancak söz konusu yer Kissebükü ormandır. İçinde tescilli ağaçlar vardır. 1. Derecede tarihi sittir. Böyle bir yerin bu yasa hükümlerine sokulmasına anlam veremiyoruz. Kissebükü Gökova’nın kapısı, mavi yolculuğun kalesidir” dedi.

“Biz Kissebükü’ne Dokunulmazlık İstiyoruz”

Mavi Yol Girişimi üyesi Filiz Dizdar Kissebükü’nün yeniden gündemde olduğunu ifade ederek, “Bu koy mavi yolculuğun kapısıdır. Koyda tescillenmiş tarihi eserlerin yanısıra tescillenmemiş tarihi eserlerde var. Buranın biz dokunulmazlık kazanmasını istiyoruz. Oteller her yere yapılır. Burada her yerde jeotermal bulunur.Bu anlamda bir defa daha söylüyoruz. Kissebükü’nü vermiyoruz. 1991 yılında burası imara açılıyor. 20 yıldır bu mücadele sürüyor. Koyun içerisinde bulunan özel arazilerde birçok firma girişimlerde bulundu. Biz mücadelemizi sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Mavi Yol Girişimi üyesi Arif Yılmaz’da bölgede yaşanan hukuki süreci anlatarak, “2007 “Anayasa Mahkemesi Orman alanları tahsis edilemez” dedi. 2008 de başka bir kanunla turizm alanları ile düzenleme yapıldı. 5761 sayılı yasa şuanda geçerli. Bazı alanlara izin verilebiliyor. Biz burada ormandan başka bir şey olmadığını iddia ediyoruz. Bu alan tamamıyla tarihi açıdan incelenmeli” ifadelerini kullandı.

 Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz turizmin denizle başladığını söyleyerek, “Biz 1980 li yıllarda deniz kum güneş sloganıyla başladık. Bölgemizde turizmin ana unsuru denizdir. Bu kafe de denize muhtaç. Tepedeki otelde deniz kullanıyor. Ama biz denizi hep öteliyoruz. Bodrum yarımadasında denizden ulaşıp turizm açısından kullanacağımız koy kalmadı. Bodrum mavi yolculuğu marka yaptı. Binlerce tekne yapmışız. 3 marinamız var hepsi dolu. Bu teknelerin kullanabileceği en yakın koy Kilisebükü. Orayı da feda etmek istemiyoruz. Turizm Bakanlığı kamuya ait olan alanı, dünyada bütün insanların malı olan bir yeri verip geri dönüşü olmayan hale getirecekler. Orada kazanan 1 kişi yada birkaç kişi olacak. Kaybeden tüm denizciler ve geleceğimiz olacak. Ürgüp için peribacaları, travertenler Pamukkale için neyse koylarımızda bizim için o. Travertenleri yıkıp otel yapabiliyorsanız koylarımıza da tahsis yapın. Yok yıkamıyorsanız koylarımıza da dokunmayın” dedi.


Etiketler:

habere yorum yapın

Yorum yapın: