DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Devam Ediyor…

Bodrum Ev Emlak

Devam edecek demiştim, devam edelim. Her zaman ki gibi yazı içeriğiyle ilgili bir açıklama gelmedi. Gelse de inkar veya yumuşatma şeklinde olacaktır.

Yazımda konu ettiğim Kefi Yelken ile Kefi Beach birbirine karıştırılmamalı.

Kefi Beach, plaj ve otel işletmesidir, konu oraya da gelecek. Önce Kefi Yelken kısmını tamamlayalım. Kefi Yelken Bodrum Belediyesine ait yeşil alanda kurulmuş, Çapa ve Turkuaz sitelerinin deniz tarafındadır.

Geçtiğimiz günlerde Kefi Yelken tekrardan ihale edilmek üzere, Belediye Başkanı tarafından encümende görüşülmesi istendi, kira bedelleri tespit edildi, henüz karara bağlanmadan yerinde duruyor.

İhaleye çıkma sebebi neydi…

Bir önceki  yazımın özeti; Başkan, Belediyeden geçmişte mülk kiralamış ve kiralama süresi bitmesine rağmen, halen işgalci olarak mülkü elinde tutmakta. Kira süresi bitiminden bugüne kadar geçen süre içerisinde, işgalci olduğu için kendisine diğer kiracılara yazılan ecrimisil bedeli tahakkuk edilmemiş, imtiyaz tanınmıştı.

Bodrum Belediyesi Emlak İstimlak Müdürlüğü, aynı durumda olan tüm kiracılara ecrimisil bedeli belirlemiş ve tahliye taahhütnamesi almışken, sıra Ahmet Aras’ın kiraladığı yere gelince, “gözlerimi kaparım vazifemi yaparım” rolünü üstlenmiş.

Her defasında belediye mülklerini ucuza kiralayıp başkalarına kiraya vererek, haksız kazanç elde edenleri eleştiren Aras, kendi kiraladığı mülke ortak almış, ancak her iki ortağın dışında başka bir alt kiracı tarafından işletilmesine göz yumarak, beyanlarının dışında hareket etmeyi seçmişti.

İşletmeler İmar Barışından yararlanıp Yapı Kayıt belgesi alamadıkları için, Ahmet Aras’ın ortağı Aydın Gönülalan kiracı gibi değil de, sanki binaları kendisi yapmış gibi imar Barışı başvurusu yaparak yapı kayıt belgesi almıştı.

Üstelik İmar Barışından yararlanmak için 31 Aralık 2017 den önce yapılmış olması gereken yapılara, Aydın Gönülalan Mayıs 2019’da ortak olduğu için, zaten yapıları yapması mümkün olmadığı gibi kira akdi olanların, yapı kayıt belgesine başvuru yapmaları da yasal olarak olanaksızdır.

Lakin Aydın Gönülalan, Ahmet Aras ile kurduğu adi ortaklık sebebiyle kiracı durumunda iken, kendisinin kira sözleşmesinde imzası bulunmamaktadır.

Kasım 2019 da sözleşme süresi bitecek bir yere, Mayıs 2019’da ortak olması ayrıca düşündürücüdür. Adi ortaklıklar; belirli bir iş için bir araya gelen kişiler tarafın kurulur. Yani Kefi Yelken haricinde ortaklık geçerli değildir.

Dedim ya Kefi Beach otel işletmesiyle karıştırılmasın. Otel olan Kefi Beach Araslar A.Ş tarafından çalıştırılmakta ve 3 ortaklı bir şirkettir. Ahmet Aras yüzde 45 hisseye sahiptir.

Aydın Gönülalan yapmadığı bir yapı için “ben yaptım” diyerek yapı kayıt belgesi alarak yalan beyanda bulunmuştur. Kira sözleşmesinde adı geçmediği için her hangi bir engel olmadığı algısı yaratılıp, yapının bulunduğu arsa kendisine belediye tarafından satılacaktı.

Bu iş organize bir durum, gerisini yazmaya elim varmıyor, yargı konuya el atarsa ciddi sonuçlar doğurabilir.

İhaleye neden çıkarmak istediler.

Yapı Kayıt belgesi alınmış bir yer için ihale işlemi yapılamaz. Bunu göz ardı eden Emlak İstimlak Müdürlğü’nün elinde belge var mıdır yok mu dur bilemem. Alınan yapı kayıt belgelerinin Belediyeye verilme zorunluluğu bulunmakta iken verilmediyse kabahat işlemişler. Verildiyse de ihaleye çıkamayacağı bilindiği halde, Ahmet Aras neden ihaleyi gündeme getirmiştir?

Nedeni zaman kazanmaktır.

Satış işleminin gerçekleşeceği güne kadar zaman kazanacaklar. Ecrimisil tahakkuk ettirilmemesinin nedeni de; yapı kayıt belgesi alındığı tarihten sonra ecrimisil işlemi kanunen yapılamaz.

Bunları bilmesi gereken memurlar, belki de başkanın baskısıyla konuya sessiz kalmayı tercih etmişlerdir.

İhaleye çıkmış olsa dahi, ihaleye girmek isteyenler Ahmet Aras’ın henüz terk etmediği yerde ihaleye girme şansları var mı sizce?

İhaleye girmek için dosya incelendiğinde, yere bakmaya gidildiğinde “Yapı kaydımız var, biz burayı satın alacağız zaten, boşuna ihaleye girmeyin.” diyecekler ve niyetleri olanlar dahi vazgeçecektir.

Yada “Burasını Ahmet Aras gizli bir ortakla işletecek.” denilse, ihaleye kimsenin gireceğini sanmıyorum.

Yasa tanımazlık üstüne, yasa tanımazlık.

Hal böyle iken habire ali cengiz oyunlarının oynandığı ve bildiğimiz bir olayın arkasında, bilmediğimiz daha neler neler vardır siz tahmin edin…

Devam etsin mi? Elbette edecek…

Vesselam

Bodrum Ev Emlak
Yazarın Diğer Yazıları