DOLAR
32,3066
EURO
35,1664
ALTIN
2.280,63
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Kuzu göbeği mantarı nasıl temizlenir ve pişirilir?

Ülkemizde son yıllarda popüler olmaya başlayan bir mantar türü olan kuzu göbeği mantarını bugünkü yazımızda ele aldık. Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türü olan kuzu göbeği mantarı daha çok orman yangınları gibi olaylardan sonra ortaya çıkar. Kuzu göbeği mantarını tek tek veya küçük gruplar halinde görebilmeniz mümkündür. Kuzu göbeği mantarı nedir, faydaları nelerdir? Ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Her mantarın pişirim şekli farklı olduğu için kuzu göbeği nasıl pişirilir sorusunun yanıtını da paylaşacağız.

Kuzu göbeği mantarı nasıl temizlenir ve pişirilir?
A+
A-
velux

Kuzu göbeği mantarı genelde bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Mantarlar nemli ortamlarda büyüdüğü için yağışın olmadığı bölgelerde çok görülmez. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle sahte kuzu göbeği mantarı da olduğu için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olduğundan çiğ olarak tüketilmemelidir. Kuzu göbeği nasıl pişirilir? Konusunda size ayrıntılı tarif hazırladık. İşte kuzu göbeği mantarı faydaları ile ilgili detaylar…

KUZU GÖBEĞİ MANTARI NEDİR?

Morchellaceae ailesinden olan, bahar aylarında ortaya çıkan ve yenilebilen bir mantar türüdür. Ormanlarda tek tek ya da grup halinde bulunabilir. Yemeği yapılarak tüketilebilir. Çiğ olarak yenmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI NEREDE BULUNUR?

Kuzu göbeği diğer adı kuzu kulağı mantarı ülkemizin farklı bölgelerinde oldukça çok bulunmaktadır. Kuzu göbeği mantarı nerelerde yetişir? Sorusunun yanıtı olarak; Konya’nın Beyşehir, Göynem, Derebucak ilçeleri, İzmir’in Bergama ilçesi, Muğla, Kastamonu, Aydın, Denizli, Uşak, Çanakkale ile Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Düzmeşe, Mescitli, Keklik Deresi, Suludere beldeleri bunlardan bazılarıdır.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI FAYDALARI

Kuzu göbeği mantarının çok sayıda faydasından bahsetmek mümkündür. Kanser, diyabet ve kansızlık gibi birçok günümüz çağı hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuzu göbeği mantarı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri kansere karşı büyük bir etkiye sahiptir.
  • Prostat kanserini önler.
  • Diyabet hastalığında kan şekeri düşüklüğüne iyi gelir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
  • İçeriğinde bol miktarda B2 vitamini sayesinde göz hastalıklarından korur.
  • Kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Demir eksikliğine iyi gelir.
  • Çok sayıda önemli besin değerine sahip bu ürün içeriğinde B1,B2 ve C vitaminleri vardır.
  • Kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum içerir.
  • Vücut direncini arttıran, zihni açan etkiye sahiptir.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?

Kuzu göbeği mantarı marketlerde ve semt pazarlarında mevsime göre taze şekilde bulunabilir. Bu mantarların sahte olmadığından emin olduktan sonra pişirme işlemini yapabilirsiniz.

Aldığınız mantar eğer sert ise suda haşlama yaparak yumuşatmanız gerekir. Mantar sert değilse soteleme işlemi yapabilirsiniz. Ya da kavurma yapabilirsiniz. Bunun için malzemeler şu şekilde:

  • 300 gr kuzu göbeği mantarı
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Üç adet yumurta
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz

Kuzu göbeği mantarı pişirme adımları:

  1. Mantarların başını kesip ayıklayın.
  2. Mantarları sirkeli suda bekleterek yıkayabilirsiniz.
  3. Tavaya sıvı yağ koyup altını açın ve soğanı küçük doğrayıp tavaya ekleyin. Pembeleşene kadar kavurun.
  4. Daha sonra mantarı ekleyin ve kavurun. Altını kısıp sulanmasını bekleyin.
  5. Tavanın kapağını kapatıp 10 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra kapağını açıp suyunu çekin.
  6. Tuz ve baharatlarını ekleyin ve bir kasede çırptığımız yumurtaları koyun.
  7. 1-2 dakika pişirip, sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Kuzu göbeği mantarı diğer mantarlara göre yetiştirilmesi zordur. Diğer mantarlara göre pahalı olmasının nedeni de budur. Eğer kuzu göbeği mantarını tohumdan yetiştirmek istiyorsanız ağaçların çevresine veya dibine eklemelisiniz. Ekim işleminden önce yabani otlar temizlenmesi gerekir. Aynı şekilde toprağı alçı, odun külü gibi farklı malzemelerle de beslemek gerekir. Ortam sıcaklığının da 15 ila 20 derece olmalıdır. Ekim için en ideal zamanların ise sonbahar ya da yaz sonu olduğunu söyleyebiliriz. Sürekli takibi ve emek isteyen Kuzu göbeği mantarı yetiştirmek zor olsa da faydalarına bakınca o zorluğu unutabilirsiniz. Piyasada oldukça az bulunan kuzu göbeği mantarını siz de doğal yetiştirerek tüketmiş olursunuz. Kuzu göbeği mantarı tohumunu aktarlardan temin edebilirsiniz.

Bodrum Ev Emlak