DOLAR
32,3487
EURO
35,0455
ALTIN
2.324,29
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Muğla’da Kaç Bina Hasarlı?

Muğla’da Kaç Bina Hasarlı?
Aktur tatil sitesi

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, deprem başta olmak üzere doğal afet sonucu yıkılma tehlikesi altında olan binaların tespiti için neler yapıldığını sordu.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum, Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye başta olmak üzere Muğla’nın, Ege’nin en etkin deprem kuşağı olan Girit-Rodos yayı üzerinde yer aldığını hatırlatan Alban, bu yayın birleştiği yerler olan Fethiye, Bodrum, Marmaris’in, tıpkı geçmişte olduğu gibi gelecekte de depremlerden etkilenebileceğini kaydetti.

Kaç Bina Tespit Edildi?

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada, 1500’lü yıllardan itibaren çeşitli zamanlarda 7 ve üstü büyüklüklerde 23 depremle sarsıldığını vurgulayan CHP’li Alban,  “Öte yandan, büyüklüğü 7’nin altında ancak etkisi şiddetli olan depremler de meydana gelmiştir. Ege Denizi’nde Bodrum ve Kos açıklarında 21 Temmuz 2017’de 6,6 büyüklüğünde deprem olmuştur. Aynı gün 200’e yakın artçı sarsıntı yaşanmıştır. Bunun gibi yaşanabilecek başta deprem olmak üzere, tüm doğal afetler için planlı bir çalışma yürütülmelidir” dedi.

Bakanlık Depreme Hazırlıksız

Depremler ve büyük doğa olaylarına karşı sağlıklı önlemlerin alınmasının acil bir öneme sahip olduğunu belirten Alban, depreme karşı önlem almak için kapitalist piyasacı ve rantçı yaklaşımlar reddedilmesi gerektiğini ifade etti.

AKP iktidarlarının depreme ve sonuçlarına duyarsız kalmasını eleştiren Alban, “Türkiye bugün 20 yıl önceki Marmara depreminden daha iyi durumda değildir. Yer seçimi kararlarında, yapı tasarımı, üretimi ve denetiminde bilimsel düzen yoktur. Öyle ki sorunlu dolgu alanları, dere yatakları ve kıyılar, CHP’li belediyelerin tüm engelleme çalışmalarına rağmen, Bakanlık eliyle talana ve yağmaya açılmakta, her yere AVM ve çok yüksek katlı binalar yapılmaktadır. Bakanlık depreme hazır değil, sadece laf üretiliyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle CHP’li Alban, şu soruları yöneltti:

 

  • Muğla ilimizde, 01.01.2015 – 05.03.2020 tarihleri arasında; Bakanlığınız tarafından, deprem başta olmak üzere, doğal afet sonucu veya herhangi bir nedenle, bir kısmı veya tamamı yıkılma tehlikesi altında olan kaç adet riskli bina tespit edilmiştir?

 

  • Bu riskli binaların ilçelere göre sayısal dağılımı nedir?

 

  • Bu binalardan kaçı kamu kurum ve kuruluşlarına aittir?

 

  • Bakanlığınız tarafından lisanslandırılan 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan izin belgesi almış yapı denetimi kuruluşları ile laboratuvar kuruluşları tarafından tespit edilmiş ve bakanlığınıza bildirilmiş riskli bina sayısı kaçtır?

 

  • Yukarıda belirtilen tarihler arasında, bakanlığınız tarafından, yıkılma tehlikesi altında olan riskli binalar için hangi işlemler yapılmıştır?
velux