DOLAR
32,3918
EURO
35,1481
ALTIN
2.325,22
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Turizm Haftası mesajları

Turizm Haftası mesajları
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Turizm Haftası dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sektör temsilcileri ve İstanbul Turizm Platformu birer mesaj yayımladı.

Turizm Haftasının Tarihçesi

“Turizm Haftası” Etkinlik Programı 26.07.1976 tarih ve 1893 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 1977 yılından itibaren Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmıştır. 1983 yılından itibaren olumsuz hava şartları ve turizm sezonunun açılışı gerekçesiyle 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmasına karar verilmiştir.

Ancak; Önceleri turizm sezonunun açılışı olarak kutlanılan hafta, günümüzde anlamını da değiştirmiştir. Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türleri ile bu konuda Bakanlık ve turizm sektörü tarafından yapılan çalışmalar, projeler hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir.

Turizm Haftası mesajları
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm Haftası” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bakan Ersoy’un mesajı şöyle:

Dünyada etkisini gösteren Covid 19 salgını tüm sektörleri olumsuz etkilerken bu süreçte zor şartlarda mücadele veren sektörlerin başında ise turizm yer almıştır.

Salgının olumsuz etkilerini en aza indirmek, turizm sektörünün bu süreçten minimum seviyede etkilenmesi için paydaşlarımızla iş birliği içerisine girerek büyük mücadeleler verdik.

Artık bu zor günlerin geride kaldığına inanıyoruz. Dünyanın en güçlü turizm potansiyeline sahip ülkelerinden biri olan Türkiye’nin önümüzdeki süreçte hedeflerine ulaşacağından asla kuşku duymuyoruz.

Eşsiz doğal güzelliklerimizin yanı sıra kültürel ve tarihi zenginliklerimizle Türk turizmi her geçen yıl daha da büyüyor ve gelişiyor. El birliğiyle, gerek hükümetimizin gerekse sektör temsilcilerimizin uyum içerisinde yürüttüğü çalışmaların neticesinde Türkiye, dünya turizminin parlayan yıldızı olmuştur. Ülkemiz adına büyük bir önem arz eden turizm sektörünün gelişimine katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Bu vesileyle turizm camiasının tüm çalışanlarının Turizm Haftası’nı kutluyor, milletimize saygılarımı sunuyorum.

Turizm Haftası mesajları
TÜROB Başkanı Müberra Eresin

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin’in, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklama…

Kıymetli Seyahatseverler,

Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutladığımız ‘Turizm Haftası’nı pandemi nedeniyle geçtiğimiz iki yılda biraz buruk biraz da tedirgin ama hep ümit dolu duygularımızla kutlamıştık. Hareket alanımızın neredeyse sıfıra indiği, bir araya gelmemizin imkansız olduğu, iş hayatımızı sanal araçlarla yürüttüğümüz bu dönemde içimizdeki gezip görme, keşfetme ve seyahat isteğine bir telafi bulamadık, bulmak da mümkün olmadı. Bu gelişmelerin sonrasında, pandemiye karşı dünyada ve ülkemizde alınan tedbirler, toplumdaki duyarlılık ve aşılama çalışmalarının olumlu sonuçları bizlere daha parlak bir gelecek vaad etmeye başladı.

Ne var ki, pandeminin etkilerini geride bırakmaya başladığımız bu dönemde turizm sektörü olarak, ülkemize gelen toplam turistin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan hacme sahip ana pazarlarımızdan Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında başlayan savaş ve gelişmeleri derin bir üzüntü ve endişe ile takip ediyoruz. Üzülerek belirtmeliyim ki, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan sayıları 5 milyonu aşan Ukrayna vatandaşının evini barkını geride bırakarak tüm yaşamlarını bir küçük çantaya sığdırıp yurtlarını terk etmek zorunda kalmaları günümüzün en önem dramı olarak karşımızda durmaktadır. Adı ‘barışla’ özdeşleşen turizm sektörümüzün öncelikli dileği silahların susması, insani trajedinin son bulması ve savaşın bir an önce sona ermesidir. Yaşanan bu gelişmelerin dünyayı olduğu gibi ülkemizi de gerek ekonomik gerekse sosyal yönden etkilemesi, etkilerinin uzun zamana yayılacağı beklentinin ötesinde bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Sektörümüzde faaliyet gösteren üyelerimizin başarılı yatırımları ve kazanıma dönüşen deneyimleri ile, ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşmasında önemli rol oynadıkları görülmektedir. TÜROB olarak, Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bu süreçte, 2-2.5 milyon turist sayılarından ve 85 bin adetlik yatak kapasitesinden 50 milyonu aşan turist sayısına ve yaklaşık 1.5 milyon yatak kapasitesine ulaştık. Türkiye’de Turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyeti yaklaşık 90 milyar dolara, yaşanan krizlere karşın istihdamdaki kişi sayısı yaklaşık 1.5 milyona çıktı. Direkt olarak 54 sektörü etkileyen turizm sektörü yılda yaklaşık 30 milyar doların üzerinde satın alma ile hepimizin bildiği üzere ekonominin lokomotif sektörleri arasında gelmiştir.

Turizm kavramı; seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek, farklı kültürleri tanımak gibi alışık olduğumuz kavramların çok daha ötesinde, sosyo-kültürel bir güç, dış ilişkilerde önemli bir diplomatik araç, özellikle Türkiye gibi turizm markası ülkelerde ekonominin temel ayağı haline gelmiş bir sektördür. Turizm hem turiste hem de destinasyona değer katan, vizyonumuzu geliştiren ve hepimizin hayatına dokunan ruhu ile yaşayan bir endüstridir.

Ülkemiz bu anlamda hem doğal ve coğrafi koşulları bakımından oldukça şanslı bir konumdadır hem de gelişmiş altyapısı ve insan kaynağıyla rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Turizmin 81 ilimize yaygınlaştırılarak bu gücün ve değerin sürdürülebilirliği sağlamak gerek kamu otoriteleri gerekse biz sektör paydaşları başta olmak üzere tüm toplumun ortak görevidir.

Turizmin en önemli kıstası olan, hoşgörü, tolerans ve doğru iletişim bilincinin sosyal bir vazife olarak tüm vatandaşlarımıza, kurumlarımıza ve işletmelerimize aktarılması ile topyekun bir başarının temeli atılabilir. TÜROB olarak, her zaman bu bilinç ve sorumlulukla hareket ederek ülkemize en iyi şekilde değer katmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir yaşam için turizmin öneminin altını bir kez daha çizmek istiyor, tüm turizm camiamızın, emektar turizm çalışanlarımızın ve halkımızın Turizm Haftası’nı kutluyor, değerli meslektaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Müberra ERESİN
TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği Başkanı