haber oku

Yüksek kur ölü sezonu diriltti

Bodrum Haber ~ 30 Eylül 2011 ~ Gündem, Haberler, Turizm

Yazın Arap Baharı nedeniyle otelleri dolan ve yüzü gülen turizmci sonbaharda da dövizdeki yükselişin yarattığı gelir artışının tadını çıkarıyor. Tesislerde doluluk oranları eylül ayında bile yüzde 90′ı buldu.
 

 

Doların 25 yılın en yüksek seviyelerini görmesi, euronun ise 2 TL seviyelerinde seyretmesi turizmciye ölü sezonda da rahat nefes artırdı. Geçen yıllarda düşük döviz kuru nedeniyle karlılıkları düşen oteller bu yıl yüzde 100 doldu. Dolulukların kasıma kadar yüzde 90 seviyelerinde seyretmesi ise hem kârlılık hem de istihdam açısından turizmciye yaradı.

Sabah gazetesinden Dilek Taş’ın haberine göre geçen yılların kayıplarını telafi eden turizmciler, dövizin yüksek seyretmesi nedeniyle de artıya geçti. Yaz sezonunun yanı sıra dolulukların turizmde ölü sezon olarak nitelendirilen eylül ayı ve sonrasına da uzaması yüzleri güldürdü. Doluluk ve kurun yarattığı bu pozitif hava istihdama da yansıdı. Eylül ayı itibariyle otellerin boşalmasıyla istihdamı azaltan oteller bu yıl yaşanan doluluklar nedeniyle kasım sonuna kadar istihdamı koruyacak.

EL DEÄžİÅžTİRMELERDEN VAZGEÇİLDİ

Yüksek kurun olumlu etkisi sektördeki el değiştirmeleri de etkiledi. Son birkaç yıldır turizmde zor günler yaşayan birçok tesisin bu sezonun bitmesiyle birlikte el değiştirmesi beklenirken yaşanan olumlu hava bu beklentiyi de erteletti.

Fethiye Turistik Otelciler Birliği Başkanı Zeynep Silahtaroğlu, “El değiştirmesi beklenen tesisler bu kararlarından vazgeçtiler” dedi. Silahtaroğlu, bu sezon artan kârlılıkların birkaç yıldır ertelenen yenileme yatırımlarını da etkilediğini belirterek “Yenilemeleri herkes öteliyordu. Hizmet kalitesi de düşüyordu. Ancak sezonun bitmesiyle birlikte birçok yatırımcı yenileme yatırımlarını gündeme aldı. Biz de üyelerimize ‘Yenilemeyi yapın. Kur artışındaki refah payını buraya harcayın’ diyoruz” diye konuştu.

Kaynak : Turizmde bu sabah


Etiketler: , ,

habere yorum yapın

Yorum yapın: