DOLAR
32,4257
EURO
34,4636
ALTIN
2.487,76
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Açık
17°C

Tarihi Kurşunlu Cami restore ediliyor

Tarihi Kurşunlu Cami restore ediliyor
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Tarihi Kurşunlu Cami restore ediliyor

MUĞLA (AA) – Muğla‘nın önemli kültürel değerlerinden tarihi Kurşunlu Cami’nin restorasyon çalışmalarına başlandı.  

Menteşe beylerinden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493 yılında yaptırıldığı bilinen Menteşe ilçe merkezindeki Kurşunlu Cami’nin restorasyon ve çevre düzenlemesi işinin, yüklenici firma ile imzalanan sözleşme gereği 2020’nin Aralık ayında tamamlanması planlanıyor.

Muğla Valisi Esengül Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla‘nın kültürel mirasını yansıtan ve kentin simgelerinden olan 526 yıllık tarihi Kurşunlu Cami’nin, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını söyledi.

Caminin tarihi dokusuna uygun şekilde yenilenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Civelek, “Tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması için her türlü çabayı gösteriyoruz. İlimizin tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılması bakımdan bu tür yatırımları önemsiyoruz.” dedi.

Caminin restorasyonunda görev alan Yusuf Yeşilyurt ise çalışmaların yaklaşık bir yıl süreceğini kaydetti.

Kubbenin kurşunu ve iç kısmı, ahşam kesimleri, doğramaları ile kapılarının tamamen restore edileceğini belirten Yeşilyurt, işlemelerin hepsinin tek tek elden geçirileceğini, kubbe altında boyayla kaplanan ahşap kısmın açığa çıkarılacağını bildirdi.

– Kurşunlu Cami

Klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan Kurşunlu Cami, ilk inşa edildiğinde medrese olarak hizmet verdi. Daha sonra cami olarak hizmet vermeye devam etti. Camiyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplanması. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer alan tarihi caminin, düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyor. İçinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla yapılan caminin bahçesinde iki şadırvan bulunuyor.

Bodrum Ev Emlak