DOLAR
32,3289
EURO
35,0655
ALTIN
2.299,69
BIST
9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

81 il için çarpık yapı alarmı!

81 il için çarpık yapı alarmı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çarpık yapılar için düğmeye bastı. Bakanlık, 81 ilde örnek imar planı uygulamasına başladı ve 2020’de 13 ilde, 2023 yılına kadar ise tüm ülkedeki çarpık sahaları sona erdirecek projeler yapacak…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilde ‘Örnek İmar Uygulaması Projesi’ hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Bu çerçevede devam eden örnek imar uygulamaları tamamlanarak düzensiz, çarpık, sosyal donatılardan mahrum sahalar sona erecek. Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre, hayata geçirilecek düzenlemeden sonra imara uygun, modern kentin ihtiyaç duyduğu kullanım alanları ortaya çıkacak.

İŞLER HIZLANIYOR

Bakanlığın ve hukuki imkânlarının paylaşılması ve bu konudaki tecrübelerinin aktarılması sonucunda belediyelerde imar uygulamalarındaki karar alma ve işleyişler hızlanmış olacak. Örnek imar uygulamalarında vatandaşın katılımının sağlanması ile şeffaflık sağlanacak. Böylece çevre duyarlılığı da artırılmış olacak. Ayrıca yerel dokuyu bozan ve yatay mimariye karşı oluşacak imar planlarının uygulamasının da önüne geçilecek. Proje çerçevesinde bakanlık geçen yıl, GAP (Güney Anadolu Projesi) ve KOP (Konya Ovası Projesi ) kapsamında Konya Meram, Adıyaman Gölbaşı ve Karaman Ermenek ilçelerinde ‘Örnek İmar Uygulamasını’ tamamladı. Tamamlanan projeler ile birlikte bakanlık bu yılda da; Yozgat Sorgun, Mardin Midyat, Denizli Acıpayam, Samsun Tekkeköy ve Düzce Beyköy Beldesi olmak üzere beş ilde örnek imar uygulama projelerinde sona geldi. Bakanlık önümüzdeki yıl da 13 ilde Örnek İmar Uygulaması başlatacak.

2023’TE TAMAMLANACAK

11. Kalkınma Planı’na göre projenin uygulanması için 81 ilden; Amasya, Tekirdağ, Burdur, Kırşehir, Ordu, Kahramanmaraş, Sivas, Sinop, Karabük, Şanlıurfa, Yalova, Muğla ve Çanakkale illeri olmak üzere 13 ilde “Örnek İmar Uygulamaları” parselasyon planı yapılacak. 2021’de 20 ilde, 2022’de 20 ilde, 2023 yılında ise 20 ilde olmak üzere toplamda 60 ilde uygulama yapacak olan bakanlık; 2023 yılı sonu itibarıyla 81 ilin tamamında projeyi tamamlamış olacak.

velux