DOLAR
32,4751
EURO
34,9428
ALTIN
2.437,44
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C

Başkan’ın “LEGO” su…

Bodrum Ev Emlak

Bodrum Belediyesi’ni yazmak sıradan bir iş haline geliverdi. Yazacak konu bulamasam da sağ olsun Başkan Aras, yardımcı oluyor. Madem malzeme bu kadar bol, heba olmasın diyerek yazmaya devam etmeli.

Bodrum Belediyesi, Başkan Aras’ın elinde “LEGO” gibi, onu oradan çıkar buraya tak, bunu buradan çıkar şuraya tak. Heran herkes müdür, başkan yardımcısı gibi görevlere, geçici vekaleten atanabiliyor. Baktı olmuyor “LEGO” lar yeterli değil, komşu belediyelerden parçalar getirtebiliyor.

“Başkan’a zaman vermek lazım.” diye dilinden düşürmeyenlerin, ömürden gidenin geri gelmeyeceğini de bilmeleri lazım. Ben, zamanımı kimseye heba ettirecek değilim.

Dün, Belediye Başkan Yardımcıları arasında yine görev değişikliği oldu. Bazı müdürlükler direk Başkana bağlandı, birkaç müdürlük bir başkan yardımcısından, başka bir başkan yardımcısına devroldu. Yeni müdür vekili atamaları yapıldı, hız kesileceğe benzemiyor, yine müdür vekilleri görevden alınıp başkaları atanacak gibi.

Bence, Bodrum Belediyesi’ni tüm yapılanmasıyla Büyükşehir Belediyesine devredelim, Başkan Aras’da İlçe Belediye Başkanı olarak protokol işlerine baksın. O açılış senin, bu açılış benim, yeter mi yetmez, o ülke senin, bu ülke benim dolaşsın.

Başkan Aras’ın arkasından konuşmak gibi oluyor, muhtemel yazım yayınlandığında Avrupa yolunda olacak. Bodrum’da adettir gidenin arkasından konuşulur.

Değişim, gelişimi sağlamalı. Değişiminiz; aynı tas, aynı hamam ise neyi değiştirirseniz değiştirin, başladığınız yere geri dönersiniz.

Dün bir arkadaşım beni aradı. Yalıkavak Mahallesinde park içine kurulan bir işletme ile ilgili, 2 müdür, iki başkan yardımcısı ile görüşmüş, “Bölge, Milli Emlak Müdürlüğü yetkisinde.” denilerek iş savsaklanmış. Konu Başkana anlatılacaktı, bir sonuca ulaşıldı mı henüz belli değil.

Yeterlilikleri bu kadar olan bir bünyede neyi nereyle değiştireceksiniz ki. Kim, nereyi, kime verirse versin, sonuçta iş yeri açma izni belediye tarafından verilir. İş yeri ruhsatı düzenlenmediyse iş yeri açılamaz, kapatılır demiyorum, açılamaz diyorum.

Yazıyı yazarken aklıma mevcut iktidar geliverdi nedense…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan iken, baktı olmuyor Cumhurbaşkanı oldu, baktı yine olmuyor, başkanlık sistemini getirdi her şeyi doğrudan kendine bağladı.

Yine olmadı, yoluna engel olan her yasayı “kanun hükmünde kararnameyle” değiştirmeye başladı. En son Varlık Fonunun başına kendisini atadı. Yakında, “Buda olmadı.” diyerek TBMM Başkanlığını da kendisine bağlayabilir.

Ülkemin hali nasılsa Bodrum’un hali de aynı…

Başkan Aras yıkımlara devam ediyor. Daha önce de yazdım, yıkmak değil önemli olan, yapmaktır. Her yıkımda Bodrum semalarında “Yaşa! Varol! ” nidaları yükseliyor. Kimse sorgulamıyor, yapılan yıkımlar yasal mı değil mi?

Nasıl olsa yıkılan kendi evi değil…

Büyük projelerden bahsetmiyorum, onlar her ne kadar yıkılıyor gibi görünse de, yıkılmıyor. Bodrum halkının gazı alınıyor.

İlk yıkımın başladığı yer Güvercinlik, yıkım yapılan bina sahibi Şafaktan Öztürk. Yıkım yapıldıktan sonra belediyeye imar durum belgesi için başvuruda bulundu. İmar durum belgesini aldı.

Neymiş… Güvercinlikte İmar Varmış.

Geçmişte, Güvercinlik Mahallesin’de  imar var diye yazdığımda, yetkililer “hayır, yok.” demişti. Yok ise, imar durum belgesini nasıl verdiniz?

Başkan Aras’a buradan sesleniyorum, Güvercinlikte yıkımları durdurup, her yıkım kararını gözden geçiriniz.

Orman alanlarına ve kamu mülklerine yapılan tecavüzler için alınan yıkım kararlarına sözüm yok. Ancak, kendi mülklerine yapı yapanlar için, bir çare var.

Çare nedir?

Yaklaşık yirmi yıldır İmar Planı bulunan, Güvercinlik planlarındaki aksaklıklar giderilene kadar, yıkımları askıya alınız. Plan düzenlemesinden sonra, kişilerden yapılarını imara uygun hale getirilmelerini talep ediniz.

Çünkü…

Yıkım kararı alınan yapıların bir çoğu, tadilatla yasal hale gelebilir. Taşınmaz sahipleri kanunları bilip, yargıya gitmiş olsalar, bir çok yıkım kararı durdurulur.

Neden mi?

İmar planlarındaki sorunun giderilmemesinin sorumlusu, bir dönem önceki yerel yöneticilerdir. Ve sizde bu konuyu, on aylık görev sürenizde gözardı ettiniz.

Şafaktan Öztürk imar durumunu aldıktan sonra projesini çizdirip ruhsat başvurusunda bulundu. Yaklaşık bir aydır sonucunu bekliyor. Ruhsat almasında, yasalara ve yönetmeliklere göre bir engel yok. Proje incelenip sonuca mutlak varılacak.

Yıkmak yerine kent yaşayanlarına yol yordam gösterilmelidir.

Suçun affedilmesi kişilerin suçsuz olduğu anlamına gelmez, sadece cezaları ertelenir yada sonlandırılır. İmar Barışı Başvurusu yaparak, Yapı Kayıt Belgesi alan herkes aslen imar suçu işlemiş durumdalar. Belge almış olmaları suçsuz oldukları anlamına gelmez.

Bodrum’da toplam, 58 bin yapı kayıt belgesi alınmış, bunun 28 bin civarı belgelerini belediyeye teslim etmiş, 7 bin adet iptal yapı kayıt belgesi bulunmakta iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “3 gün içinde işlem yapıp, yıkın.” talimatlarını Bodrum Belediyesi’ne göndermekte.

Bunlar tespit edilenler…

Bir yılda 260 iş günü olduğuna göre, sizce kaç günde yıkılır bu yapılar? Peki yıktıklarınızın vebalini, yıkamadıklarınız ödeyecek mi?

Çözümü var elbet, yeni kaçaklar yaptırmayarak başlayabilirsiniz.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları