DOLAR
32,3252
EURO
35,0770
ALTIN
2.299,48
BIST
8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bungalov zırhı

Nitelikli doğal koruma alanlarına hem bungalov hem entegre tesis yasağı geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van’dan Denizli’ye, Karadeniz yaylalarından Toroslar’a uzanan 262 bin hektarlık 247 nitelikli doğal koruma alanında artık bungalov yapımına izin vermeyecek.

Bungalov zırhı
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Yönetmelik’te hem yargı kararlarına uyum hem de doğal güzelliklerin daha iyi korunabilmesi için değişiklik taslağı hazırladı. Değişiklikle yönetmeliğin 8’inci maddesindeki nitelikli koruma alanlarına ilişkin fıkra “Entegre tesisler ve örtü altı tarım hariç tarım uygulamaları, tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları, hayvancılık, balıkçı barınağı, iskele, doğal kaynak suyu kullanımına yönelik uygulamalar, içme suyu amaçlı baraj ve göletler, doğal göl ve denizler hariç kültür balıkçılığı faaliyetleri, zorunlu teknik altyapı uygulamaları ve alanın doğal yapısıyla uyumlu, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmadığı çadırlı kamp, karavan ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlardır. Alanın ve doğal özelliklerin devamlılığı için halkın bu alanlara erişiminin uygun seviye ve şekilde tutulması esastır” hükmüyle değiştirildi.

Böylece nitelikli koruma alanlarında entegre tesis ve bungalov yasağı gelirken, bu alanların yollarında bile asfalt, beton malzeme kullanılamayacağı hükme bağlandı. “Eskinin 1. derece sitleri yapılaşmaya, betona, ranta açılıyor” eleştirilerini bitirecek bu adımla ilgili yetkililer, “Nitelikli koruma alanları bu sayede eskinin 1. derece sit statüsündeki zırha bürünmüş oldu. Buralarda konaklamalı A tipi mesire alanı yasaklanırken, sadece günü birlik kullanım için yörenin özelliklerine uygun malzemelerin kullanıldığı lokanta, kafetarya yapılabilecek” dedi.

İNSAN YOĞUNLUĞUNU ARTIRMAMAK İÇİN

Nitelikli doğal koruma alanlarında turizm kaynaklı insan yoğunluğunun artmasına neden olacak bungalov yapımına izin verilmeyeceğinin altını çizen yetkililer, bungalov yapımının bazı koşullara bağlanmış olmasına rağmen gelen taleplerin bu kuralı esnetici nitelikli olması karşısında bu önlemi aldıklarını söylediler. Bakanlık yetkilileri, mevcut bungalovların kazanılmış hak kapsamında sayılacağından ömrünü tamamlayana kadar kullanımının devam edeceğini ancak buralarda yeni bungalov yapımına kesinlikle izin verilmeyeceğini belirtti. Yetkililer, Van Akdamar Adası gibi nitelikli alan ilan edilmiş olan ve konaklama tesisi de bulunmayan yerlerde kesinlikle bungalova izin verilmeyeceğini yineledi.