DOLAR
32,2954
EURO
35,1672
ALTIN
2.279,82
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 programında turizmle ilgili neler var?

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 programında turizmle ilgili neler var?
Aktur tatil sitesi

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 programında turizmle ilgili neler var?

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda turizm sektörüyle ilgili mevcut tablo ortaya konarken, yapılacak çalışmalar ve hedefler de paylaşıldı. 2020 yılında turizm gelirinin 40.8 milyar dolara ulaşacağı belirtilen planda, yabancı ziyaretçi hedefi ise 51 milyon olarak belirlendi.

Türkiye’de 975 bini bakanlık, 511 bini de belediye belgeli yatak bulunduğu hatılaılan programda, hayata geçecek yeni yataklarla birlikte toplam yatak kapasitesinin 1.7 milyon ulaşacağı kaydedildi.

Tanıtım Ajansı ile beraber turizm tanıtımında bütçe imkanının artırıldığı, Ajans yönetiminde özel sektöre yer verildiği belirtilen programda, alınan kararlara özel sektörün aktif katılımının sağlandığı ileri sürüldü.

Planda Turizmle ilgili öne çıkan noktalar şu şekilde:

1. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edildi, 30 Turizm Merkezi ile 5 Kültür ve Turizm Koruma ve gelişme bölgesi iptal edildi. Muğla’da Torba ve çevresiyle Kızılağaç-İçmeler bölgeleri Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi.

2. ‘Nitelikli turist’ sayısını arttırmak için çeşitli hava yolu şirketleriyle yapılan anlaşmalarla Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir havalimanlarına business class direkt seferler başladı. Haftada 352 tarifeli tarifeli sefer şekline başlatılan uçuşların artması lanlanıyor.

3. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla protokol imzalandı. 2018 yılında 11 okul ve tesisle başlayan uygulamanın yaygınlaşmasına devam ediliyor.

4. Thomas Cook’un iflası sonrasında etkilenen işletmelere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Mliye Bakanlığında ‘Kredi Destek Paketi’ hazırlandı.

5. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın teşkilatlanması için gerekli olan ikinci mevzuat hazırlanacak ve yürürlüğe konakacak.

6. Didim Turizm Kenti kapsamında tahsis edilmesi düşünülen taşınmazların tasarruf haklarını Bakanlığa alınmasına yönelik iş ve işlemlere devam edilecek, .eşme Turizm kenti için de bu süreç başlatılacak.

7. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi bütününde planlama çalışmalarına altlık oluşturmak üzere , etüt ve araştırma çalışmaları tamamlancak. Didim Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında yer alan hazine mülkiyetindeki taşınmaz için halihazırda harita yapımı tamamlanacak ve taşınmazın tasarruf haklarının Bakanlığa alınmasına yönelik iş ve işlemlere devam edilecek.

8. Golf turizmine açılmak üzere Side Turizm Bölgesindeki planlama çalışmaları tamamlanacak ve burdaki kamu taşınmazlarının tasarruf haklarının Bakanlığa devri ile özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırılması çalışmaları yürütülcek.

9. Yat bağlama kapasitesi 4 bin 500 arttırılacak. Bununla ilgili olarak 5 yat limanı içn hazırlık süreci tamamlanacak.

10. İstanbul-Yenikapı’ya yapılacak kruvaziyer limanı içi yürütülen ÇED ve fizibilite çalışmalarına devam edilecek.

11. Turizm Teşvik Kanunu yeni koşullara ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecek.

12. 2023 turizm stratejisine göre master plan hazırlanarak tamamlanacak. Planda, öncelik verilen destinasyonlar için plan ve proje çalışmaları yapılacak.

13. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bütünleşik kıyı planı çalışması tamamlancak; Giresun, Ordu, Trabzon bütünleşik kıyı planı için de hazırlık çalışması yapılacak.

14. Antalya, Muğla ve İzmir’deki Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim bölgelerindeki turizm merkezlerinin kıyı kesimlerinde mevcut ve planlanan yatak kapasitesinin tespit edilmesi haritalandırılması ve raporlandırılması yapılacak.

15.Ziyaretçi deneyimini artıran teknoloji tabanlı uygulamalara geliştirilecek.

16. 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği kanununda, bilişim araç ve ortamlarında yürütülecek seyahat acenteciliği faaliyetlerine yönelik düzenlemeri de kapsayan mevzuat değişikliği hazırlıkları tamamlanacak.

17. İç Turizmi Ölçme Sistemi kurulacak. Bakanlık, TÜİK, ilgili STK’lar ve GSM operatörleri, teknolojik imkanlardan faydalanarak elde edilen verilerle yerli turist profilini ve turizm hareketini ortaya koyan bir çalışma yürütecek.

18. 2020 yılında turizm geliri 40.8 milyar dolara, yabancı ziyaretçi sayısı 51.1 milyona, ziyaretçi başına ortalama harcama 703 dolara, ortalama konaklama süresi 9.9 gne ve ziyaretçi başına gecelik harcama 71 dolara çıkarılacak.

velux