DOLAR
32,3645
EURO
34,9594
ALTIN
2.324,26
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor!

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor!
Bodrum Ev Emlak

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor!

Hükümet konut alım – satım işlemleri üzerinden tahsil edilen tapu harcı için yeni düzenleme yapılacak. Böylece konut alım-satımında da yeni dönem başlayacak.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre; Gayrimenkullerin tapuda satış yoluyla devri işlemine ilişkin tapu harcı oranını, gayrimenkullerin harca esas alım – satım bedellerine göre farklılaştırmaya yönelik Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor. Yasal düzenleme ile tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak.

Mevcut uygulamaya göre, kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin TL’lik ev alan vatandaş 100 bin TL beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkânından yararlanıyor. Yüzde 3 vergi ile 3 bin TL tapu harcı ödüyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve iş yeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek.

EMSALE BAKILACAK

Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 300 bin TL’lik konut alan vatandaş bu değer üzerinden vergisini yatıracak. Bu bedelin yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Sonradan yapılan incelemede, tapu harcının emlak vergisi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen değerden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği belirlenirse aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak.

GELİR İDARESİ UYARDI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da konut alım-satımında “risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin” uyarısında bulunuyor. GİB’in hazırladığı broşürde gerçek değerinde beyanda bulunulması vurgusu yapılarak, “Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin. Tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan ediniz” ifade ediliyor.

ADİL BİR EMLAK VERGİSİ

Değerler artık periyodik olarak takip edilerek düşüşler yansıtılacak, ortaya çıkan değer artışları da sisteme eklenecek. Bu uygulamayla adil bir emlak vergisi sistemi kurulacak.

polat-galle