DOLAR
32,4751
EURO
34,9428
ALTIN
2.437,44
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C

Ev sahipleri dikkat! Ne satılacak ne de kiralanacak!

Ev sahipleri dikkat! Ne satılacak ne de kiralanacak!
27.10.2019
681
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Ev sahipleri dikkat! Ne satılacak ne de kiralanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni bin imar denetçisinin eğitim programında yaptığı konuşmasında, ” Ankara, İzmir, Bursa, Muğla ve Antalya gibi metropol ve kaçak yapılaşmayla ciddi anlamda mücadele eden şehirlerimize kentin ihtiyacına göre denetçilerimiz olacak.” dedi…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya’nın Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen, imara aykırı ve kaçak yapılarla mücadele kapsamında Bakanlık bünyesinde görev alacak yeni bin imar denetçisinin eğitim programında, önemli bir toplantı için bir araya geldiklerini ifade etti.

Dünyada ve Türkiye’de konuşulan konuların başında şehirleşmenin olduğunu söyleyen Kurum, hem genç nüfusun artışı hem köyden kente göç nedeniyle şehirleşme nüfusunun yüzde 92 oranlarına geldiğini belirtti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre,  çarpık kentleşmeyle kararlı şekilde mücadele edeceklerini söyleyen Kurum, imar denetçilerinin millete ve şehirlere hayırlı olması dileğinde bulundu.

Hızlı nüfus artışından kaynaklı, şehirlerdeki iklim değişikliğiyle mücadele, çevre kirliliği, kimliksiz mimari ve ulaşım problemleri, çarpık yapılaşma gibi büyüyen sorunlar yaşandığını belirten Kurum, denizden kot alma sürecini de başlattıklarını ifade etti.

İmar uygulamalarını sıkı takipte olduklarını söyleyen Kurum, şu anda 1100 olan imar denetçisi sayısını yeni eğitim programındakilerle 2 bin 100’e çıkarmış olacaklarını duyurdu.

Şehirlerdeki yapıların yoğunluklarına göre 81 ilde imar denetçilerini görevlendireceklerini söyleyen Kurum,  şu şekilde konuştu:

“İstanbul’da 100’ün üzerinde imar denetçimiz olacak. Ankara, İzmir, Bursa, Muğla ve Antalya gibi metropol ve kaçak yapılaşmayla ciddi anlamda mücadele eden şehirlerimize kentin ihtiyacına göre denetçilerimiz olacak. İmar mevzuatına, kanunlara imara aykırılık nerede kaçak yapılaşma varsa orada olacaklar. Biz de en son Bodrum’da olduğu gibi kararlılıkla, sizlerle birlikte yıkım sürecini gerçekleştireceğiz. Her an 7/24 sahada olacağız, takipçisi olacağız bu işlerin ve bu yapılaşmalara asla göz açtırmayacağız. Çünkü bizim tabiat varlıklarımızı korumak ve artırmak noktasında hedeflerimiz var.”

“Denetimlerimiz sürüyor”

35 ilde bulunan korunan alanlarda kaçak yapı tespit çalışmalarını tamamladıklarını, denetimlerde imar barışına aykırı 4 bin kaçak yapı tespit edildiğinin altını çizen Kurum, bunların 423’ünün yıkımının gerçekleştiğini anımsattı.
İmar barışı dahilinde Türkiye’de 3 milyon 122 bin yapı kayıt belgesini düzenlediklerini söyleyen Kurum, bu belgelerden 9 bin 300’ünün imar barışına aykırı olması nedeni ile iptal edildiğini, Türkiye genelinde 3 bin 300 yapının yıkımını gerçekleştirdiklerini aktardı.

Son dönemde, Ayder’de, Uzungöl’de, Kapadokya’da, Salda’da ve en son Bodrum’da karşı karşıya kaldıkları imara aykırı yapılaşmayla ilgili gereken tedbirleri aldıklarını belirten Kurum, şu açıklamaları yaptı:

“Ceza ve yıkım işlemleri hızlı şekilde devam etti. Tüm bu süreci de vatandaşımızla paylaşarak kararlılığımızı Türkiye’ye gösterdik. Muğla’da imar mevzuatına aykırı yapılaşmalara yönelik 100 imar denetçimizle çalışmamızı yaptık. Havadan ve karadan birçok projeyi inceledik. 19 projede bulunan kaçak bölümleri belirledik, yıkım işlemlerini tamamladık. Ayder Yayla’mızda görüntü kirliliğine neden olan bütün salıncakları kaldırdık. Şimdi, Ayder’e gelen araçların tamamı için otoparkımızı da inşa ediyoruz. Böylece araçların Ayder’in doğal yapısına zarar vermesine mani olacağız.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılacak düzenlemeyle kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına, bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh koyacaklarını bildirdi.

Kurum, Antalya’nın Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen, imara aykırı ve kaçak yapılarla mücadele kapsamında Bakanlık bünyesinde görev alacak yeni bin imar denetçisinin eğitim programında, Salda Gölü’nü ve çevresini “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan ettiklerini anımsattı.

Salda’nın etrafında bulunan tüm yapıları kaldırdıklarını vurgulayan Kurum, bu bölge içinde hiçbir şekilde betona, asfalta, herhangi bir yapılaşmaya, tek bir çivi bile çakılmasına müsaade etmediklerini söyledi.

İstanbul’a, özel bir başlık açmak gerektiğini belirten Kurum, “İstanbul’da 352 bin yapı kayıt belgesi düzenlendi. Bunun 8 bin 963’ü, imar barışına, mevzuata aykırı. Bunların yapı kayıt belgelerinin iptalini gerçekleştiriyoruz. Titiz şekilde denetimlere devam ediyoruz. Net talimatım; mevzuata, kanuna aykırı hiçbir uygulamaya izin verilmemesi. Buradan belediyelerimize de şu çağrıyı yapmak istiyorum: İllerimizde, ilçelerimizde imara aykırılıklarla mücadeleyi aralıksız olarak sürdürelim. Çünkü bu ülkenin bütün doğal güzellikleri, belediyelerimizin sorumluluk alanında yer alıyor. Bu doğal güzellikleri korumak durumundayız.” dedi.

Mecliste yeni düzenleme

TBMM’de yeni düzenlemeler olduğundan bahseden Kurum, şöyle devam etti:

“Bu düzenlemeler bittiğinde eliniz çok rahatlayacak. Mecliste, imar ve kaçak yapılaşmayla mücadele noktasında birçok yeni düzenleme üzerinde çalışılıyor. Meclisimiz tarafından yapılacak bu düzenlemelerle, birçok sorunun kaynağı olan parsel bazlı plan değişikliklerinin önüne geçiyoruz. Parsel bazlı plan değişikliğinin yapılmasına müsaade etmeyecek ada bazlı dönüşümler yapılabilecek. Ada bazlı dönüşümlerde de oluşan değer artışıyla ilgili, hem yerel yönetime hem hazineye hem de Bakanlığın kentsel dönüşümüne katkı sağlayacak ve değer artışı payını alacağımız bir düzenleme Meclisimizde hazırlanıyor. Aynı düzenlemeyle, imar planları için elektronik işlem numarası uygulamasına geçiyoruz. Yıllardır süregelen ilan askı usulünü köklü bir şekilde değiştiriyoruz, dijital askı dönemine geçmiş olacağız. Yine Meclisimizin yapacağı düzenlemeyle kanun yürürlülüğe girdiği tarihten itibaren; bu çok önemli, kaçak yapılaşmayla ilgili devrim diyeceğimiz düzenleme diye düşünüyorum; düzenlemeyle kanunun yürürlüğe gerdiği tarihten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına, bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh koyacağız.”

Köylerde yaşanan düzensiz yapılaşmanın da önüne geçileceğini, artık köylerdeki tüm inşaat faaliyetlerine izin ve proje onayı şartını getireceklerini söyleyen Kurum, “Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan yapılarda eğer ruhsat projesine aykırı, imar mevzuatına aykırı bir durum varsa, bu durumun imar denetçilerince, bakanlıkça, belediyelerce tespiti halinde bu tespitler mevzuata aykırı ise kaçak yapı diye tapusuna şerh koyacağız. Bu bağımsız yapılar hiçbir şekilde satılamayacak, kiralanamayacak. Dolayısıyla  kaçak yapılar giderilene kadar da tapuda şerhi duracak. İşimizi çok rahatlatacak bu düzenleme. Kaçak yapılarla mücadelemizi çok daha etkin ve verimli bir noktaya taşımış olacağız.” diye konuştu.

“Kimse plan değişiklikleriyle ilgili imar rantı sağlayamayacak”

Köydeki yapılarla ilgili herhangi bir harç bedeli talep etmeyeceklerini aktaran Kurum, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Kaçak yapıları yıkmakla görevli idareler, bu görevini yerine getirmediklerinde, Bakanlığımız bu yapıları yıkacak ve yıkım bedeli, yüzde 100 fazlasıyla ilgili idarelerin genel bütçe vergi paylarından kesilerek tahsil edilecek. Bundan böyle kimse plan değişiklikleriyle ilgili imar rantı sağlayamayacak. Yapacağımız düzenlemeyle planlar kişisel taleplere göre parsel bazında değil, bölgenin ihtiyaçları baz alınarak ada bazında yapılabilecek. Haksız nitelikteki imar rantının önüne geçmiş olacağız. Yine halihazırda imar kanununda, farklı bölgelerde imara aykırı aynı sınıftaki her yapıya, bölge veya gelişmişlik farkı gözetilmeksizin aynı ceza uygulanıyor. Metropol şehirdeki imara aykırı yapı ile Anadolu’nun ücra bir köşesindeki aynı sınıftaki imara aykırı yapıya aynı ceza uygulanıyor. Yapacağımız düzenlemeyle emlak vergisi değerini esas alan cezalandırma sistemiyle daha adil bir sisteme geçiliyor.”