DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

Ev satışını engelleyen 6 kusur!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Her mülk sahibi için satmak istediği konut çok değerlidir. Olabildiğince az masrafla ve iyi fiyata satmak ister. Alıcılar da satın alacakları evin; masrafsız, yatırım değeri olan ve uygun fiyatlı olmasını bekler. Dolayısıyla satılık evin durumu, tadilata ihtiyaç duyulması, konumu, bina özellikleri vb. birçok unsur evin fiyatını ve ne kadar sürede satılacağını belirler.

Peki gayrimenkul danışmanları alıcı ve satıcılar arasındaki köprüyü nasıl kurmalı? İşte ev satışını engelleyen 6 kusur ve bu kusurları düzeltmek için yapmanız gerekenler…

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

1- Evin masraflı olması

Satılık daireyi görmek isteyen alıcıların ilk merak ettikleri konulardan biri evin tadilat masrafı olup olmadığıdır. Masrafsız, boyalı, düzenli, temiz, taşınmaya hazır bir ev daha çekici görünür ve satışı hızlandırır. Yenilenmeyi bekleyen, her odasında farklı renkte duvar boyalarının kullanıldığı, eski kapılarla dolu, mutfak ve banyonun eski ve kullanışsız olması bir evdeki en büyük kusurlardandır. Bu noktada ev sahibine evin yenilenmesini önerebilir, böylelikle satışı hızlandıracağınızı ve konutun değerinin artacağını belirtebilirsiniz.

 

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

2- Temizlik

Kimse kirli bir eve taşınmak istemez, bu nedenle potansiyel alıcıların daireyi beğenmesi için temizlik önceliğiniz olmalı. Açık renk duvarlar daireyi daha aydınlık ve ferah gösterecektir. Banyo ve mutfaklar da evin iki önemli alanı olduğu için yenilenmesi satılık dairenin fiyatını artırsa da, modern bir görünüme kavuştuğunda alıcılar aradaki fiyat farkını çok da önemsemeyebilir.

 

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

3- Binanın deprem yönetmeliğine uygun yapılmaması

Ev satın alma aşamasında bir önemli kriter de binanın sağlamlığı. Deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşıyor olmamız binanın sağlamlığı, yaşı, zemini, inşaat malzemesinin kalitesi gibi unsurların da önemini artırıyor. Binanın depreme dayanıklılık raporunun olmaması ve deprem yönetmeliğine göre inşa edilmemesi evin satışını engelleyebilir. Portföyünüzde deprem riski taşıyan binalarda bulunan satıştaki evlerin sahipleriyle iletişime geçerek binalarında bu riske karşı neler yapıldığını araştırabilirsiniz. Binada güçlendirme ve benzeri önlemler alınırsa evin satışı da hızlanabilir.

 

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

4- Fiyatının gerçekçi olmaması

Konut sahipleri elbette ev satışından yüksek gelir elde etmek ister ancak bu noktada gayrimenkul danışmanlarının pek çok kriteri ortaya koyarak evin gerçek satış fiyatı hakkında mülk sahibini bilgilendirip, yönlendirmesi gerekir. Bu konuda satılık dairenin sahibi olan müşterinize, evin konumu ve bulunduğu bölgedeki konut satış fiyatlarının yıllar içindeki dağılımı ile ilgili bir rapor sunmak isterseniz, Zingat.com Bölge Raporu’nu kullanabilirsiniz. Böylelikle evin bulunduğu mahalledeki benzer nitelikteki satılık daire fiyatlarıyla bir karşılaştırma yapmak da doğru adım olacaktır.

Ev satışını olumsuz etkileyebilen bir diğer unsur da aidat bedeli. Evin fiyatı alıcı için uygun olsa dahi yüksek aidat ev satışını olumsuz etkileyebilir.

5- Konut kredisine uygun olmaması

Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen alıcıların birçoğu konut kredisi kullanmayı tercih ediyor. Bu konuda ilan açıklamasında bilgi yazılması önem taşıyor. Kat irtifakı ve mülkiyeti olmayan evlerde, ahşap evlerde, kullanılmayacak kadar hasarlı ya da çok eski evlerde konut kredisi kullanılamıyor.

 

Ev satışını engelleyen 6 kusur!

6- İlan fotoğraflarının evi yansıtmaması

Satılık daire ilanındaki fotoğrafların alıcılar için açıklayıcı olması gerekiyor. Evi hayal edebilecekleri gözlerinde cazip bir seçenek haline getirebilecek fotoğraflar kullanılmalı. Alıcılar ev satın alma kararlarını ilan fotoğraflarına baktıklarında veriyorlar. Bu nedenle kalitesiz ve satılık daireyi en iyi şekilde göstermeyen ilan fotoğrafları evin satışını yavaşlatıyor.

Ev arayan kişileri etkileyecek ilan fotoğrafları için zaman ayırmanız gerekecek. Çekim öncesinde evin temiz olmasına (dağınık eşyalarla dolu oda fotoğrafları hiçbir şey anlatmaz), eşyalı bir daireyse mobilya ve eşya yerleşiminin düzenli görünmesine, fotoğraf kalitesine (ışık, çözünürlük) özen gösterin. Fotoğraf çekiminde hedef, en iyiyi ortaya koymaktır. Bu sebeple evdeki tüm odaların fotoğraflarını çekerek en iyi olanları ilanlarda kullanın.