DOLAR
32,3713
EURO
35,0024
ALTIN
2.325,92
BIST
9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Evi, arsası, dükkanı olanlar dikkat!

Evi, arsası, dükkanı olanlar dikkat!
A+
A-
polat-galle

Sermaye Piyasası Kurulu gayrimenkul değerleme hizmetlerine ilişkin tarifeyi belirledi.Brüt metrekaresi 250’yi aşmayan konutlar için 659 lira ücret ödenecek…

İş yeri, arsası, evi, dükkânı, tarlası bulunan vatandaşları ilgilendiren gayrimenkul değerleme sistemine ilişkin uygulanacak yeni tarife belirlendi. Brüt metrekaresi 250’yi aşmayan konut, ofis, bürolar için değerleme ücreti 659 TL uygulanacak. Gayrimenkul değerleme sistemine ilişkin tarifeler belirlendi. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin karar 7 Ocak 2020 Salı günü itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, değerleme asgari ücret tarifesi ve uygulama şöyle:

HARÇ ASGARİ ÜCRETE DÂHİL DEĞİL

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre; Değerleme yapılırken gerekli ulaşım masrafları ve zorunlu bilgi, belgelerin temininde yapılan harç ve benzeri ödemeler, gayrimenkul bilgi merkezi payı, KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar bu ücrete dâhil olmayıp, ayrıca ödenecek. Değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlere, değerleme raporu başına 4 lira gayrimenkul bilgi merkezi payı eklenecek.

YALIDA TARİFE 3.490 TL

Bu yıl brüt metrekareye göre uygulanacak değerleme ücreti imarlı veya imarsız arsalar ve tarım alanları için 791 ile 1.786 TL, dükkân, plaza, iş merkezi için 723-2.855 TL arasında değişecek. Söz konusu tutar, yalılar ve eski eser niteliğindeki gayrimenkuller için 3.490 lira olarak uygulanacak. Bağımsız bölüm niteliği kazanmış konut, ofis veya büro için brüt metrekaresi 250’yi aşmayanlar için değerleme ücreti 659 TL oldu. Bu tutar metrekaresi 251 ila 5 bin 1 arasında bulunan konut, ofis veya bürolar için 822-2.378 TL bandında değişiklik gösterecek.

BRÜT METREKARE DİKKATE ALINACAK

Değerleme bedeli brüt metrekare bazında belirlenecek. Brüt metrekare büyüklüklerinin belirlenmesinde Belediye İmar Yönetmelikleri dikkate alınacak. Değerleme konusu, tapuda kayıtlı niteliği ve fiili kullanım arasında fark varsa ve bu ilgili gayrimenkul tarifede yer alan gruplardan birden fazlasının kapsamına giriyorsa ücretin belirlenmesinde yüksek olan ücret grubu kategorisinde değerlendirilecek.

BENZİNCİ İÇİN 4.258 TL

Akaryakıt istasyonları için 4.258 TL olarak belirlenen değerleme ücretleri, hastane, AVM, sağlık tesisi, okul, nikah daireleri sinema salonu, dini ve askeri tesisler gibi hizmet için kullanılan gayrimenkuller için de brüt metrekaresindeki değişime göre 1.316 lira ila 6.387 lira arasında olacak.

Bodrum Ev Emlak