DOLAR
32,3669
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,70
BIST
9.141,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Güney Ege’de bin 401 mahalle muhtarı ile anket çalışması yapıldı

Güney Ege’de bin 401 mahalle muhtarı ile anket çalışması yapıldı
polat-galle

Güney Ege'de bin 401 mahalle muhtarı ile anket çalışması yapıldı

MUĞLA (AA) – Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Türkiye’deki yerleşim yerleri arasındaki sosyo-ekonomik ilişki yapısını belirlemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye’de Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi (Yer-Mek) Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi” çalışmaları kapsamında Aydın, Denizli ve Muğla’daki mahalle muhtarları ile anket çalışması yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde uygulanan anket çalışmasının Aydın, Denizli ve Muğla kısmı GEKA gözetiminde gerçekleştirildi. Aydın’da 520, Denizli’de 422 ve Muğla‘da 459 olmak üzere Güney Ege Bölgesinde bin 401 mahalle muhtarı, anket çalışmasına dahil edildi.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, yaptığı açıklamada, ülke kaynaklarının mekana duyarlı ve etkin kullanımına altlık oluşturacak olan “Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi” çalışmasının ilk kez 1982’de yayımlandığını ancak bugüne kadar geçen süre zarfında söz konusu çalışmada herhangi bir güncelleme yapılmadığını belirtti.

Çalışmanın, kamu kurum ve kuruluşlarının politika geliştirme ve karar alma süreçlerinde yönlendirici, özel sektörün yatırım kararlarında da katkı sağlayıcı olması açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Akdoğan, “Kalkınmanın tüm ülkeye dengeli dağılımının sağlanmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, ulusal ve bölgesel düzeyde plan ve stratejilerin hazırlanması, sektörel ve bölgesel yatırım kararlarının alınması, yerleşim birimlerinin hizmet alma etkinliğinin artırılması, köy ve beldelerin yakın çevresi ile bütünleşme durumu ve sürdürülebilirliğinin tespit edilmesi gibi konular çalışmanın hizmet edeceği alanlar olacaktır.” ifadesini kullandı.

Akdoğan, bölgedeki muhtarlar ile yüz yüze yapılan anket çalışmasının, GEKA’nın gözetiminde internet tabanlı olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Mahalle anketlerinin her bir mahalleye gidilerek uygulanması, harcanacak zaman ve maliyeti artıracağı için anketlerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı işbirliğiyle ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde yapıldığını anlatan Akdoğan, şunları kaydetti:

“Kaymakamlıklar, anketi gerçekleştiren anketörler ve ajansımız uzmanları için uygun bir çalışma ofisi tahsis ederken, GEKA tarafından iletilen takvim doğrultusunda her mahalleden bir muhtar ve bir azayı da ankete katılmaları için kaymakamlık binasına davet etti. Aydın’da 520, Denizli’de 422 ve Muğla‘da 459 olmak üzere Güney Ege Bölgesi’nde bin 401 mahalle muhtarı ile anket çalışmaları yapıldı. Ajans uzmanlarımızın gözetiminde bin 401 mahalleye ilişkin veri girişleri de tamamlandı. Yapılan anket çalışmaları, yerleşim kademelerinin değişimini değerlendirmek, yeni dinamikler çerçevesinde yerleşimler arası ilişkileri belirlemek, planlama ve yatırım faaliyetlerini yönlendirici bir karar destek sistemi kurmak açısından önemlidir.”