DOLAR
32,3865
EURO
35,0590
ALTIN
2.326,65
BIST
9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Hafta Tatili Ücreti Hesaplama

Hafta Tatili Ücreti Hesaplama
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Hafta Tatili Ücreti Hesaplama

Çalışma hayatı içinde çalışanların en çok merak ettikleri ücret hesaplamalarının nasıl yapıldığıdır. Belirli kanunlar çerçevesinde düzenlenmiş olan iş kanunu, çalışılan sektör ve çalışılan işin durumuna göre ücretlendirme kaidelerini açıklamaktadır.

Anayasa, borçlar kanunu ve iş kanunu kapsamında işçi hafta tatili ücreti hesaplama belirli yasal düzenlemeler ve kesin hükümler altına alınarak işçi hakları korunmaktadır. Özel sektör ve kamu sektörü çalışanlarına özlük hakları ve işçi hakları konusunda yasal çerçevede ödemeler yapmak zorundadırlar. İlgili yasalarca düzenlenen çalışma hatayı ve şartları kanunlar kapsamında koruma altına alınmıştır.

Hafta Tatili Hesaplama

Ayrıca 6098 sayılı borçlar kanununun belirli maddeleri ile genel tatil ve hafta tatili günleri düzenleme ve uygulama alanları belirtilmektedir. İş Kanununun 4857 sayılı maddesi kapsamında bulunan iş yeri ve bu iş yeri çalışanları mesai dışında madde 63 göre belirlenen iş saati ve iş günlerinde yedi gün boyunca aralıksız çalışmaları durumda 24 saat hafta tatili hakkı verilmesi zorunludur.

Hafta Tatili Ücreti Hesaplama

Normal mesai ve çalışma şartları ile çalışan işçi ücreti asgari ücrete göre hesaplanır. Toplam ücret çalışılan gün sayısına bölünerek günlük ücret bulunur. Çalışanın hafta tatili ücreti hesaplama işlemi bulunan bu günlük ücretin, fazla mesai yaptığı gün sayısı 2,5 katının çarpılması ile bulun. Bulunan fazla mesai ücreti, toplam hak ediş ücreti ile toplanarak çalışanın maaşı hesaplanır. Hafta tatili ücreti 52 hafta üzerinden hesaplanmaktadır. Çalışanın brüt ücret hesaplaması bu toplam üzerinden damga vergisi ve diğer vergiler düşülerek hafta tatili hesaplama yöntemi ile belirlenir.

Hafta Tatili Çalışma Şartları

Bir iş yerinde çalışan işçi 6 gün boyunca aralıksız çalışmış ise 1 gün ücretli izin hakkı vardır. Çalışma tüm hafta boyu yani yedi gün aralıksız yapılmakta ise o zaman çalışanın 2 gün ücretli izin hakkı vardır. Haftalık olarak çalışan işçi eğer izin yerine çalıştırılıyorsa çalışana iki gün aralıksız izin verilerek, ödenmesi gereken hafta tatili hesaplama ücreti yok sayılamaz. İşçi veya çalışana haftalık tatil ücreti ve mesai ücreti ödenmek zorundadır. Hafta tatili ücretini ödemeyen iş yerleri için idari para cezası uygulanır.