DOLAR
32,5145
EURO
34,5480
ALTIN
2.488,38
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C

Halka Hoş Görünmek

Bodrum Ev Emlak

Bu yazımda, Başkan Aras’ın birkaç gün önce mahalle muhtarlarıyla yaptığı, aylık olağan toplantıda dile getirdiği “Bodrum’un sorunları ve çözümleri” konusundaki açıklamanın bir bölümünü sizlerle paylaşarak değerlendirmek istedim.

Başkan Aras’ın yaptığı açıklamayı okuduğumuzda, genel olarak hak vermemek olası değil gibi görünüyor.

Lakin söylemlerini tek tek incelediğimizde; konunun yüzeysel olarak ele alındığını, açıklamasında değindiği konular üzerinde ciddi bir araştırma yapılarak ele alınmadığını da söylememiz kaçınılmaz.

Başkan Aras’ın siyaset, belediyecilik ve kent gelirleri konusunda, mutlak danışmanlara ihtiyacı var. Gelişi güzel yaptığı atamalarla ancak bu fikirleri beyan edebiliyor.

Her şeyden önemlisi yapılan bütün işilerin yasalara uygun olması ve meşru olması gerekir. Siz Başkan olarak yasalara uymuyorsanız, halkın yasalar uymasını nasıl bekleyebilirsiniz ki!

Başkan Aras’ın açıklamaları ve değerlendirmelerim.

Başkan Ahmet Aras,” Bizim bakış açımız siyaset penceresinden değil, hizmet penceresinden”

Sayın Aras, siyaset ile siyasi partileri birbirine karıştırmış sanırım.” Siyaset veya politika, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış.” Yani siyasi bir bakışınız yoksa hizmeti nasıl yapacaksınız?

Başkan Aras ;Bodrum’un kaynakları hızla artan nüfusu artık karşılayamıyor”

Yani diyor ki; “Ben, bu kaynaklarla, artan nüfusa hizmet veremem.” Sanırım Başkan, Belediye Başkanı olmak isterken, aslında ne olmak istediğini hiç düşünmemiş. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na, bakmış olsaydı, 2025 Yılı Hedef alınarak hesaplanan nüfusun ortalama 420 bin civarında olacağını görürdü.

Hiç kimse demesin “yaz nüfusu milyonları buluyor” diye, Bodrum’un yatak kapasitesi belli, gelen turist sayısı ve yazlıkçılar biliniyor, hepsini üst üste koyarsanız ortalama günlük nüfus, henüz bu sayılara ulaşmamıştır. Halen hedeflenen planlamaya ulaşmak için 5 yıl var.

Başkan Aras, “Bodrum’da yapı stoğu artık tamamdır. 130 bin civarında yapı var ve bunun üzerine çıkmamamız gerekiyor.”

Sayın Aras “yapı stoğu” derken neyi kastetmiştir bilemiyorum ancak, yapı ile konut birbirinden farklı terimlerdir. Yani; bir yapıda birden fazla konut, işyeri v.s olabilir. Bodrum’un “Yapı stoğu” envanteri çıkarılmış mıdır, bildiğim kadarıyla böyle bir veri kimsenin elinde yok.

Yapı ve konut ayrışmasının neden üzerinde durdum, yapı dediğimiz zaman oteller, hastaneler, iskeleler, işyerleri, fabrikalar, tarımsal binalar, spor salonları, parklar, kafeler gibi alanları içerir.

Bu nedenle, yapı denilince konut akla gelmemelidir. “Yapı” diyerek, konutların kente yük olduğu algısı yaratılması, kent paydaşlarının yanıltılması anlamına gelir.

Başkan Aras “Bodrum’da yaşayan vatandaşım arsasına ev yapacak tabii ki ama yeni yazlık konutlar, milyon dolarlık projeler istemiyoruz.”

Daha öncede “Vatandaşım” teriminin kullanılmaması gerektiğini belirtim. Anayasamızı açın bakın “Türk Vatandaşı” der, aslında bu hukuk terimidir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyız. Şunun yada bunun vatandaşı değiliz. Diğer yandan, Bodrum’da sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin Vatandaşları yaşamıyor..

Bodrum’da yaşayan Ahmet Aras’ın vatandaşı arsasına ev yapabilecekmiş. Yani Bodrum’da yaşamayan kimse ve yabancı devlet vatandaşları mülkine ev yapamaz mı demek istiyor?

“Milyon dolarlık projeler istemiyoruz” demek, “Bundan sonra bu tür projelere izin vermeyeceğiz.” demektir. Çünkü bu sözü söyleyen her hangi biri değil, Belediye Başkanı’dır.

Bir alan, imara açılmışsa veya imarsız alan olsa dahi, hüküm ve tasarrufu sahibine aittir. Anayasamız” Mülkiyet Hakkı”nı kutsamıştır, ancak yasalar ışığında planlamalarla, kısıtlama getirebilirsiniz.

Sayın Aras, madem bu konuda çok kararlısınız. Mevcut imar planında yapılaşmamış alanların planlarını iptal ediniz. Yeni planlamalara izin vermeyiniz. Bakanlığın yaptığı planlara dava açınız. Bizde sizin ne kadar kararlı olduğunuzu görelim.

“Bodrum Belediyesi’nin her hizmeti ve her projeyi ‘Bodrum’u korumak’ adına hayata geçirdiğini söyleyen Başkan Aras, “Bodrum’u kimseye peşkeş çekmeyiz. Bu konuda baskılara da karşı koyarız. Yoksa Bodrum’u kaybederiz” dedi.

Sayın Aras , “Bodrum’u kimseye peşkeş çekmeyiz.” Diyorsunuz ya tamda bu açıklamalarınız, Bodrum’u şu an milyon dolarlık konut projelerine peşkeş çektiğiniz anlamına gelir.

Spekülatif bir durum yaratarak, “Bundan sonra bu projelere izin vermeyeceğiz.” demek var olan projelere rant sağlamak demektir. Yakında “yetişen alıyor” kampanyası başlatırlarsa, hiç şaşırmayın.

Konutları hedef aldığınıza göre, otel yapılmasın demiyorsunuz. Yapılacak otellerin çalışanları ve bunların aileleri nerede yaşayacak? Alt yapı ve barınma stratejiniz bunlara uygun mu?

En önemlisi de; “konut yapılmasın” demek kiraları arttıracaktır. İster iş yeri, isterse konut olsun, bunun bedeli sizin için siyasi olarak ağır olur.

Sayın Aras, Belediye Gelir kalemlerini inceleyiniz. Başta Anayasa olmak üzere, belediyeyi ilgilendiren tüm kanunlar hakkında bilgi almanızı öneririm. Aksi halde, sadece halka hoş görünmekten öteye gidemezsiniz.

Vesselam…

velux
Yazarın Diğer Yazıları