DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Hani Halkın Kölesi Olacaktınız !

velux

Hani Halkın Kölesi Olacaktınız !

“Ey Bey! İşi, İşin Ehline Ver” başlıklı  yazım üzerine birkaç uyarı geldi, olayın teknik olmasından dolayı yazım dilinin ağır olduğunu, toplumun tüm kesimleri tarafından anlaşılamayacağı, bu nedenle yazının amacına ulaşamayacağı konusunda.

Haklılık payı var mı, var elbet.

Yazdığınız, tüm toplum kesimleri tarafından anlaşılmaz bir dile sahipse yazı yazmanızın, bilgiyi paylaşmanızın bir önemi kalmıyor.

Olay teknikte olsa, fark etmez.

Dünkü yazım,kent yaşamını doğrudan etkileyen imar uygulamasıyla ilgili olması nedeniyle, toplumun geniş kesimlerini ilgilendirmektedir. İmar uygulamaları kent yaşayanlarını birçok alanda etkiler.

Bodrum Belediye Meclisinde görüşülerek onaylanan, meclis gündeminin üçüncü maddesi, yasal ve teknik anlamda doğru değildir.

Kolayı zora sokmuştur.

İmar Kanununun 18. Maddesi, imarlı alanlarda, ada bazında veya düzenleme sahasında, mülkiyetlerin yeşil alan, yol gibi terk edilmesi gereken bölümlerde, her parsele eşit işlem yapılması ve plana uygun parselasyon oluşturmasını sağlar.

Yani arsanızın büyük bir kısmından yola, yeşil alana terk var ise, sadece sizin mülkünüzden değil diğer parsellerden de pay alınarak terk alanlarının tüm parsellerden eşit alınmasını sağlar.

Parsellerinizden alınan park, yol ve bunun gibi kamuya terk edilmesi gereken yerler için kamulaştırma yapılarak, size bir bedel ödenmez.  Bu uygulama yapılırken size kimse bir şey sormaz ve emrivaki olarak yapılır.

İşlemler yapılırken sizden hiçbir ad altında para alınamaz ve size herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz. Yeni tapunuz hazırlanır ve size teslim edilir.

Yani ben imar uygulaması istemiyorum deme şansınız yok.

Aslen, yeni imara açılan yerleşim yerleri için olan bu kanun maddesi, son değişikliklerle genelleştirilmiş, bazı istisnai durumlar hariç, yapılması zorunlu bir uygulama haline getirilmiştir.

Kısaca; bu uygulama tarım alanları ve imarsız alanlar hariç, yapılmak zorundadır.

Düzenleme alanlarıyla ilgili belediye encümeni karar alarak, parselasyon planlarını yapmak zorundadır. Aksi halde mülkiyetinizin imar planı içerisinde olması bir şey ifade etmez, yapılaşma yapılamaz.

Konunun belediye meclisiyle bir ilgisi yok, ayrıca yetki Bodrum Belediye encümeninde değil, Muğla Büyükşehir Belediye encümeninde dir.

Meclis toplantısında neyi oyladılar.

İmar planının kesinleşme tarihiden başlayarak üç ay içinde, belediye meclisi tarafından uygulama kararı alınır. 5 yıl içerisinde yapılacak alt yapı ve kamu yatırımları planlanır. Yapılacak hastane, okul gibi kamu yatırımları, ilgili kurumlar tarafında planlanır.

Ancak bir imar planında kısmi uygulama kararı alınamaz.

Bodrumda yapılan imar planları için son dönemlerde uygulama kararı yoktur. Bu nedenle ilgili bakanlık müfettişi; öncelikle bu kararın alınması gerektiğini belirtmiştir.

Olaya hangi açıdan baktığınız önemlidir.

İmar Planları uygulama kararı yerine, yapılacak düzenleme ile ilgili belediye meclisi karar almıştır. Bu kararın sonucunda ise, parası olanla olmayan arasında tercih yapılmıştır.

Belediye Meclisi yetkisi olmayan konuda karar alarak, görev, yetki ve sorumluluklarını bilmediklerini ortaya koymuşlardır.

Meclis toplantısında, Mehmet Onur Şahbaz ve Bahattin Kul, hariç kimse uyarıda bulunmamış ve MHP ve AKP üyeleri haricindekilerin tamamı evet oyu vermiştir.

Alınan kararın sonuçları ne olur…

Zurnanın zırt dediği yer burada başlıyor. Bodrum Belediye Meclisi belirli bölgelerde İmar Kanunun 18. Madde uygulama kararı alarak, o bölgelerde arsaların değerini arttırmış ve parası olanın yanında yer almıştır.

İmar Kanunun 18. Madde uygulaması, parselasyon planları ilçe belediyesi tarafından hazırlanır, Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından onaylanır demiştim. Bu uygulamayı yapacak yeterli kadroya sahip olmayan Bodrum Belediyesi, gelen talepleri dikkate alarak işlem yapmaya yönelmiştir.

Gelen talepler şöyle ki ; “Biz bir harita ofisine yaptırırız, bedelini öderiz.” diyenlere öncelik verilerek, belediyeye olacak ekonomik yükü azaltmış, lakin parası olanın yanında yer almıştır.

Bu işler ucuz işler değil.

Düzenleme sahasına göre bedeller değişkenlik göstermekle beraber, 20 dönüm bir alan aşağı yukarı 20 Bin Türk Lirası diyebiliriz (yasal olmayan harçlar istenebilir). Uygulama alanı genişledikçe, fiyat artmaktadır.

Yine de uyarayım, bu işlem belediye tarafından ücretsiz yapılmak zorundadır.

Bir arsanız var diyelim, kendinize konut yapma ihtiyacı doğdu, gittiniz belediyeye, imar Durumu Belgesini aldınız. “Evet imar var, ama 18.madde uygulaması yapılacak” denilecektir. Sizde “kim yapacak” diyeceksiniz.

İşte o an, her kafadan bir ses gelecek…

Siz yaptırmak isterseniz imar adasındaki herkesin iznini alacaksınız, bedelini kendiniz ödeyeceksiniz. Ama hepsinden önce Belediye Meclisi karar alacak , “Bir parsel için karar alınmaz, Düzenleme sahasına bakalım, Biz şöyle düşündük ama Büyükşehir ne der.” gibi, ipe sapa gelmez bahanelerle sizi bıktırıp, belki de arsanızı yok pahasına satmanıza neden olacaklar.

Yani ihtiyacınız olan evi yapamayacaksınız. Satmak isteseniz, yatırımcı 18.madde korkusundan arsanızı almayacaktır.

Sonuçlarına, Bey olarak seçtikleriniz değil, sizler katlanacaksınız.

Belediye bu işlemi yapsın, derseniz işte o an yandınız. Talepler biriksin, karar alınması lazım, müdürümüz ,başkanımızla bir görüşün, gibi bahanelerle yaptığınız başvuru için pişman edecekler sizi.

Mülkiyetiniz; geri dönüşümlü atık haline gelecek.

Peki mecliste kararı alınan alanlarda, hangi firmalar veya kişilerin arsaları var? Bu alanlara neden öncelik verilmiştir? Karar alınan yerlerde arsalarının bedelinin üzerine bedel koyanlarla,belediyenin ne gibi bir ilişkisi bulunmaktadır?

Yazdıklarımı duvara söylemiş olsam, imana gelirdi…

Ancak, o festival senin, bu festival benim, o fuar senin, bu fuar benim, çakma ödül törenleri, Parası olana adrese teslim yapı ruhsatı, değme keyfime.

Hani halkın kölesi olacaktınız! Halkı Belediyenin kapısına köle etmek istiyorsunuz.

Vesselam…

polat-galle
Yazarın Diğer Yazıları