DOLAR
32,3766
EURO
35,0173
ALTIN
2.325,42
BIST
9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

İnşaat Sektörünün Patronları Konut Satışlarını Değerlendirdi

İnşaat Sektörünün Patronları Konut Satışlarını Değerlendirdi
A+
A-
Aktur tatil sitesi

İnşaat Sektörünün Patronları Konut Satışlarını Değerlendirdi

Eylül ayında artan konut satış rakamlarını konut sektörünün patronları değerlendirdi.

Emlak Pencerem- 16 Ekim 2019

 Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Artış trendi yılın tamamı için bir kaldıraç etkisi yaratacak”

“Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yılın ilk 7 ayında yaşanan daralma yerini hareketli günlere bıraktı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, ağustos ayında yüzde 5.1’lik artışın ardından eylül ayında yaşanan yüzde 15.4’lük artışı genel olarak değerlendirdiğimizde, yılın kalan dönemi için bir artış trendinin başladığını söylemek mümkün. Bu noktada faiz indiriminin etkisiyle kredili satışlarda yaşanan artış çok ileri seviyelere ulaştı. Eylül ayı rakamlarına göre artış, yüzde 410.2 gibi çok büyük bir oran yakaladı. Öte yandan TÜİK’in verilerine göre, 2012’den sonra artan konut satışı son 5 yılda zirve yapmayı başardı. Eylül 2014-Ağustos 2019 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte ülke genelinde el değiştiren konut sayısı 6 milyon 583 bin 935 adet oldu. Bu dönemde yıllık bazda en yüksek konut satış adedi 1 milyon 409 bin 314 ile 2017’de gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam, 1 milyon 375 bin 398 adet oldu. Sektörümüzde yaşanan olumlu gelişmeler bu rakamları hayal olmaktan uzaklaştırdı. 2019 hedefleri için umutlanmamız gereken çok önemli gelişmeler içerisindeyiz. Son iki ayda süren artış trendinin yılın geri kalan dönemindeki satışlar için bir kaldıraç etkisi yaratacağını düşünüyoruz. Sektörde köklü bir geçmişe sahip bir holding olarak bu durumu satış ofislerimizdeki hareketlilikte de gözlemliyoruz.

 Şenol Üçüncü  / Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi 

“Yeni yatırımların önü açılacak”

Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank ortak kampanyaları kapsamında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99 olarak uygulamaya başladı. Özel bankalarında faiz indirimlerinin ardından konut kredisi kullanımı artmayı sürdürüyor. Konut kredisine talebin artması ile 2018 sonu ve 2019 başında dip seviyelere ulaşan kredili konut satışları da hızla artış gösterdi.. Hem oturum hem de yatırım amaçlı konut satın almak isteyen yatırımcılarımızın talebi bu süreçte artış yönlü hareketlendi.. Çünkü her koşulda sektörde güven duyacağı şirketlerin projelerine yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar, bu süreci bir fırsat olarak görüyor. Artan maliyetlere rağmen projelerimizde fiyat artışına gitmememiz, düşen faiz oranı ve uzun vadelendirme seçenekleriyle satış ofisine gelen talepler hızla sıcak satışa dönüşüyor. Hem yatırım hem de oturum odaklı yatım yapmak isteyen yatırımcılar, finansal açıdan güçlü ve tecrübeli şirketlerin kapısını çalıyor. İçersinde bulunduğumuz dönem, yeni yatırımlar için de çok önemli bir katkı sağlıyor. Sektörümüzde mevcut konut stoklarının tüketilerek yeni proje inşaatlarına başlanması, ekonomimiz için çok büyük bir potansiyel güç barındırıyor. Bu süreç bu potansiyelin ortaya çıkarılması için önemli bir itici güç sağlayacak. 2020’de sektörümüzde yeni projelerin, giderek artışa geçen satış rakamlarının konuşulacağı bir dönemi hep birlikte yaşayacağız.”

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“İç piyasada satış yönlü hareketlilik güç kazandı”

“Ağustos ayında yüzde 5.1’lik artışla yeniden hareketli günlerine geri dönen sektörümüzde, satışlardaki artış hızlandı. Bu süreçte kamu bankalarının faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirme yönlü hareketine özel bankaların da dahil olması, hareketlilikte doping etkisi yarattı. Sektörümüzde yatırım yapmak için uygun şartların oluşmasını bekleyen yatırımcılar, satın alma pozisyonuna geçti. Bu durum eylül ayı satışlarına güç kazandırdı. TÜİK’in açıkladığı eylül ayı satış rakamlarına göre iç piyasada yaşanan yüzde 15.4’lük artış, yılın geri kalan dönemine ilişkin olumlu umutları yeşertiyor. Faiz indiriminin etkisiyle kredili satışlardaki artış, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 410.2’yi buldu. Her zaman söylediğimiz gibi, özellikle faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi yatırımcılar için öncelikle psikolojik olarak satın alma iştahı yaratıyor. Buna ek olarak faiz oranını sabit tutup, vade seçeneklerinin uzatılmasıyla yatırımcı kendini güvende hissediyor. Satın alma ihtiyacını, ödeme takvimindeki uzun vade seçenekleriyle geleceğe karşı güven duyarak gidermek için harekete geçiyor. Bu sektörümüzün her döneminde bu şekilde ilerledi. Diğer bir açıdan bakıldığında içersinde bulunduğumuz hareketli günler, mevcut konut stoğunun hızla eritilmesi ve 2020 yılında yeni projelerin yatırımcılarla buluşturulmasına olanak sağlayan bir gelişme yaratacak. Aralık ayında yapılacak yeni bir faiz indiriminin bu durumun tetikleyicisi olacağına inanıyoruz. Böylece 2020 için hedeflerimizi daha da yüksek tutarak yeni bir döneme daha güçlü bir başlangıç yapabiliriz.”

Ahmad Ghassan Altınawı  / Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

“Yatırımcıya güven veren şirketler kazanıyor”

TÜİK’in açıkladığı eylül ayı satış rakamlarına göre, kamu bankaları tarafından başlatılan özel bankaların da desteğiyle genişleyen faiz indirimiyle satışlardaki artış hareketi sürüyor. Ağustos ayında yüzde 5.1 ile başlayan artış, eylül ayında yüzde 15.4 ile hız kazandı. Faiz oranlarındaki indirimin etkisi en çok kredili satışlara yansıyor. Bir önceki ay yüzde 168 oranında artış sağlanan kredili satışlar, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 410.2’yi buldu.Faiz oranlarındaki indirimi uzayan vadelerle birlikte düşündüğümüzde bu durum yatırımcılarımıza nefes aldırdı. Çünkü sadece düşük faiz değil aynı zamanda uzun vadelendirme seçeneği sunulması yatırımcıların kendilerini güvende hissetmelerine olanak sağlıyor. Yatırım için beklenen koşulların oluşması da sektöre yatırımı yeniden cezp etmeye başladı. Tabi satışlardaki artışta krediyle dönmeyen, kendi finans gücüyle sektöre güven aşılayan firmalar başrol oynuyor. Çünkü yatırımcı finansal açıdan güçlü, tecrübesiyle kendini ispatlamış şirketlerin projelerine yatırım yapıyor. Yatırımcı gerek faiz oranları gerek uzun vadeler gerekse de şirketin finansal pozisyonunda güven arayışı içinde. Bu güveni veren şirketlerin kazandığı bir dönemdeyiz. Sektörümüz açısından yılın geri kalan dönemi için bir toparlanma süreci içerisindeyiz. Bu süreç içerisinde sadece büyük şehirlerdeki değil, büyük şehirlere yakın bölgelerde konumlanan doğanın içinde, üst düzey konfor sunan projelerde de artış yaşanıyor. Öğrenci nüfusundaki artışla dikkat çeken Düzce’de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemizdeki, hem yatırım hem de oturum odaklı yatırımlardaki talep giderek artıyor. Projemizin kazanç faktörü ve yılsonunda teslim edilecek olması da bu talepte söz sahibi!.”

velux