DOLAR
32,5690
EURO
34,7997
ALTIN
2.424,12
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
28°C

Kaçak Yabancıya Ev Kiralayana Ceza

Kaçak Yabancıya Ev Kiralayana Ceza
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Kaçak Yabancıya Ev Kiralayana Ceza

Bu hafta Meclis Genel Kurulu tarafından yasalaştırılması öngörülen torba yasada kaçak durumdaki yabancı şahısların ‘barınmasına, konaklamasına imkan sağlayanlar’ ile bunlara ‘evini kirayanlara’ para cezası uygulaması öngören bir madde yer alıyor…

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta yasalaştırılması beklenen AK Parti’nin 98 maddelik torba teklifi aynen yasalaşırsa, kaçak durumdaki yabancı şahısların, “barınmasına, konaklamasına imkan sağlayanlar” ile bunlara “mülkiyetindeki gayrımenkulü kirayanlara” para cezası verilecek.

Milliyet Gazetesi’nden Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, yasalaştırılması planan teklif ile Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun, diğer kanunlara göre daha ağır bir ceza gerektirmeme koşuluyla idari para cezası uygulanması gereken fiilleri düzenleyen maddesi değişecek. Mevcut durumda kaçak durumdaki yabancıların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, araç veya binek hayvanı vasıtasıyla ya da yaya olarak seyahat etmesine imkan oluşturanlara, her bir yabancı başına bin TL idari para cezası verilmesini öngören madde kapsamına “barınmasına ve konaklamasına imkan sağlayan” kişiler ile “mülkiyetindeki gayrımenkulü kiralayanlar” ekleniyor.

Üç madde tartışılıyor

Teklifin bu maddesi AK Partili hukukçu vekiller arasında görüş ayrılığı meydana geldi. AK Parti grubunda teklif üzerine yapılan çalışmalar sırasında bazı hukukçu vekillerin, “Emlakçı evi kaçak bir yabancıya verdiyse ev sahibi ceza alacak. Bu doğru bir uygulama değil” şeklinde itiraz ettikleri bilgisine ulaşıldı. Çalışmalar sırasında hukukçu vekillerden teklifin sınır dışı kararına karşı itiraz süresini 15 günden 7 günü düşüren maddesi ile sınır dışı seyahat masraflarını karşılamaya yetecek parası olmayan yabancıların mevcut parasının Hazine’ye irat kaydedilmesine ilişkin maddelerine de itiraz edildi. Düzenlemelerin aynen Meclis’ten geçirilmesi durumunda, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekeceği ve AB kriterleri açısından sıkıntı yaratabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Söz konusu üç maddeyle ilgili gelen itirazlar sonrasında yeni bir değerlendirme çalışması yürüten AK Parti’nin bu maddeleri teklif metninden çıkarabileceği veya yumuşatabileceği belirtiliyor.

polat-galle