DOLAR
32,3645
EURO
34,9594
ALTIN
2.324,26
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri
A+
A-
polat-galle

Sallanan sandalyeyi ev dekorasyonunuza dahil etmek, rahatlatıcı ve konforlu bir alan yaratmak için harika bir yoldur. Tüm sallanan sandalye modelleri konforu anlatır ve her dekorasyon stiline uyum sağlayabilir.

Sallanan sandalyeler, geçmişten günümüze ev dekorasyonunun önemli bir parçasını oluşturan gerçekten rahat mobilyalardır. Hem iç hem de dış mekânlarda kullanılabilir. Arkanıza yaslanıp rahatça dinlenmek, kitap okumak ya da televizyon izlemek için idealdir.

Peki evinize sallanan sandalye almadan önce nelere dikkat etmelisiniz? Sallanan sandalye veya sallanan koltuk seçimi yaparken hem konforlu hem de dekorasyonunuzla uyumlu olsun istiyorsanız bu önemli ipuçlarına mutlaka göz atın! Sallanan sandalyelerin yenilenme süreci ve antika sallanan sandalyelerin ilginç özellikleri bu mobilyaya olan ilginizi artıracak.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Sallanan sandalyelerin altın çağı değil belki ama birçok insan oturma odalarında, yatak odalarında balkon veya teraslarda kullanmaya devam ediyor. Üstelik geleneksel tasarımlardan, modern tarza  kadar birçok çeşit bulmak mümkün.

Sallanan sandalye çeşitleri
Sallanan sandalyeler genellikle ahşap veya demir malzemeden yapılır, iki kavisli bant bacakların altına tutturulur. Bu özellik, koltuğunuzda yavaşça ileri ve geri sallanmanızı sağlar.

Herkesin aile büyükleriyle  ilişkilendirdiği geleneksel tasarım, günümüzde popüler mobilyalardan biri olmaya devam ediyor. Ancak, aralarında seçim yapabileceğiniz birçok stil var.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Geleneksel sallanan sandalye
Geleneksel sandalyeler antika stili sallanan sandalyelere deniliyor. Genellikle ahşaptan yapılan geleneksel sandalyelere, antikacı ya da ikinci el eşya satan mağazalarda karşılaşabilirsiniz. Eğer yeterli alana sahipseniz ve evinize vintage bir hava katmak istiyorsanız, sizin için ideal bir seçim olacaktır.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Ayak uzatılabilen sallanan sandalye
Genellikle geleneksel tarzdaki sallanan sandalyeden daha pahalı olabilir ancak ayak uzatma bölümüyle ayrıca konfor sağlar.

Döner sallanan sandalye
Bu sandalyeler kendi eksenlerinde 360 ° dönebilir. Döner sandalyelerin çok yönlü olmasını sağlayan kullanışlı bir özelliktir. Örneğin,  masada bilgisayar başında çalışabilir sonra da televizyon izlemeye gidebilirsiniz.

Sallanan koltuk
Dekorasyonda modern tarzı sevenler için en iyi seçeneklerden biridir. Koltuk şekline ve konforuna sahiptir, deri ya da kumaş kaplama olabilir.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Sallanan sandalye ile dekorasyon için en iyi ipuçları

Yeni mobilyanız için dekorasyonunuzla uyumlu tamamlayıcı aksesuarlar ekleyebilirsiniz. Örneğin; yumuşacık bir koltuk şalı ve minder iyi bir fikir olabilir. Oturma odasına sallanan sandalye yerleştirmeye karar verirseniz, nereye koymak istediğinizi dikkatlice düşünmeniz gerekir. Bol miktarda ışık alan bir yer seçerseniz sandalyenizde rahatlıkla okuma yapabilirsiniz.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Şömineniz varsa, sallanan sandalyenizi yanına yerleştirebilirsiniz. Daha konforlu hale getirmek için minder ve battaniyelerle de süsleyebilirsiniz.

Yatak odanızda küçük bir okuma köşesi de oluşturabilirsiniz. İşin püf noktası, fazla doldurmamak, böylece rahat ve uyumlu bir ortam yaratmış olursunuz. Aynı zamanda bebek odaları için de rahat ve şık bir sallanan sandalye seçebilirsiniz. Bebeğinizi emzirirken ya da uyuturken kullanabileceğiniz gibi bebek odasında bir okuma köşesi olarak değerlendirebilirsiniz. Bebek odasında kullanılacak sandalye odanın renkleriyle uyumlu olmalı.

Dış mekân alanını sallanan sandalye ile dekore etmek istiyorsanız, doğru malzemeyi seçmek önemli. Unutmayın, muhtemelen güneş ışınlarının yanı sıra yağmura da maruz kalacak. Ahşap harika bir malzemedir, ancak nem tarafından bozulabilir. Demir ise pas tutabilir. Her iki seçeneğe de en iyi alternatif hasır olabilir.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Sallanan sandalyenizin rengiyle mobilyanın geri kalanı arasında bir kontrast oluşturduğunuzdan emin olun. Dekorun geri kalan kısmı modern ise klasik bir sallanan sandalye kullanmaktan kaçının. Vintage tarzı bir sallanan sandalyeye sahip olmak istiyorsanız ahşap mükemmel bir seçimdir.

 

Sallanan sandalye nasıl yenilenir?

Aşınmış veya çizik bir sallanan sandalyeyi değiştirmek yerine yenilemeyi deneyebilirsiniz. Ancak ahşap sandalyenizi onarmak veya yenilemek için kullanacağınız malzemeler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Boya, vernik ve incelticiler, potansiyel olarak zararlı kimyasallar içerir. Yanıklara ve diğer reaksiyonlara neden olabilecek doğrudan cilt temasından kaçınmak için her zaman önleminizi almanızda ve eldiven giymenizde fayda var. Ek olarak, bu ürünlerle çalışırken bir maske kullanabilir, çalıştığınız alanın iyi havalanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Zımparalama

Yapmanız gereken ilk şey, sandalyeyi zımpara kâğıdı ile zımparalamaktır. Sandalyenin her bölümünü zımparaladığınızdan emin olun, aksi takdirde gözden kaçırılan alanlar işiniz bittiğinde daha koyu renkte yüzeyler olarak görünebilir. Zımparalama çok önemlidir çünkü sallanan sandalyede bulunan kusurları ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Toz alma

Tüm zımparalama işlemi tamamlandıktan sonra tozu temizlediğinizden emin olmalısınız. Küçük toz parçacıkları tamamen çıkarılmazsa, boyama sıvısına yapışır ve sonunda soyulmasına neden olur. Tozun temizlenmesi bir elektrikli süpürge kullanılarak yapılabilir. Kalan toz parçacıklarını gidermek için nemli bir bez kullanabilirsiniz.

 

Ahşap boyası kullanımı

Ahşap boyasını düzgün karıştırdığınızdan emin olmalısınız. Verniği sallanan sandalyeye uygulamak için fırça kullanabilirsiniz. Mümkün olduğunca düzgün bir kat boyamaya çalışın. Leke bırakırsanız sandalye zemininde dalgalanmalar olabilir. Fazla ahşap lekesi varsa, eski bir bez kullanarak çıkarabilirsiniz.

 

Vernikleme

Yapılacak son şey ahşap verniğini uygulamaktır. Verniğin verimliliğini artırmak için ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemi, vernik kutusunu kaynar su dolu bir kâsede yaklaşık on dakika bekletilerek yapılır. Köpük fırça kullanarak verniği daha rahat uygulayabilirsiniz. Böylelikle vernik ahşap yüzeyde daha fazla koruma sağlayacaktır.

 

Son rötuş

Sallanan sandalyeyi kurumaya bırakıp pürüzsüz olana kadar ince bir zımpara kâğıdı ile zımparalayın. Birden fazla kat vernik uygulayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi ahşap bir sandalyeyi ilk günkü yeniliğine kavuşturmak çok zor değil. Unutulmaması gereken önemli bir şey, her adımı dikkatle tamamlamak ve mükemmel bir sonuç elde etmek için her boyama, vernik işleminden sonra sabırla beklemektir.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Sallanan sandalyenizin antika olduğunu nasıl anlarsınız?

1725 yılında sallanan sandalyeler ilk kez İngiltere’de ortaya çıktı. Hasır sallanan sandalyelerin üretimi, 18. yüzyılın ortalarında Amerika’da zirveye ulaştı. Yaygın olarak bilindiği gibi bu hasır sandalyeler ustalıkları ve yaratıcı tasarımlarıyla ünlüdür. Antika sallanan sandalyelere meraklıysanız, aşağıdaki bilgiler ilginizi çekecektir.

Sallanan sandalyenizin antika olup olmadığını belirlemenin en iyi yollarından biri ise yapıldığı malzeme, tasarım ve yapımında kullanılan teknikleri incelemek. Bu yaklaşım, birçok mobilya tipinin yaşını belirlemek için de kullanılabilir.

Kullanılan odun türü, belirli bir mobilya parçasının yaşını ve kökenini daraltabilir. Birçok ahşap türü yıllar içinde mobilya yapmak için kullanılmıştır, bazı türler tarihteki önemli dönemlere giriyor ve popülerliğini yitiriyor.

 

Antika mobilyalarda kullanılan ağaç türleri

Antika mobilyalarda kullanılan ağaç çeşitlerinden bazıları şöyle; ceviz – 1700’ler, maun – 1700’ler yine 1800’lerin sonunda, meşe – 1700’lerin başı ve sonra 1900’lerin başında, gül- 1800’lerin sonunda, kiraz – 1800’lerin başında daha çok kullanılmış.

Günümüzde antika bir mobilya parçasının üretiminde kullanılan ağaç türü hem ahşabın görsel çekiciliği hem de nadirliği, fiyatını da artırdığı için değeri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ünlü bir zanaatkar ya da bir şirket tarafından üretilen, bugün yeterince popüler olan, meraklıların o tasarımın değerini ve yaşını kolayca belirleyebilecekleri belirli modeller var.

Keyifli bir dekorasyon için sallanan sandalye önerileri

Amerikan stili sallanan sandalyeler

Amerikan tarzı sallanan sandalyelerin birçoğu farklı özelliklere sahip olabilir. 1780’lerden 1800”lerin başına kadar farklı Amerikan sallanan sandalyelerin; hafif düz astarlı gövde, alçak kabartma ve oyma detayları bulunuyor. Ayrıca 1700’lerin başında hasırdan yapılmış sallanan sandalyeler Amerika’da oldukça popülermiş.

 

İngiliz stili sallanan sandalyeler

İngiliz veya Viktorya tarzı  sallanan sandalyeler Amerikan stillerinden ilham alınarak tasarlanmış. İngiliz tarzı sallanan sandalyeler zarif bir tasarıma sahip olmalarıyla biliniyor. Sallanan sandalyeler İngiltere’de İlk olarak ise 1720’lerde üretildiği biliniyor. Genellikle hafif ya da orta ağırlıkta olan sallanan sandalyelerin yüksek kabartma ve oymalara sahip oluyor.