DOLAR
32,5869
EURO
34,7988
ALTIN
2.513,75
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Olur?

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Olur?
A+
A-

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Olur?

Konut kredisi yapılandırması hakkında konuşan Emlak Pencerem Genel Yayın Yönetmeni-Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak, yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlar için önemli hususları tek tek sıraladı.

Hatice Kolçak, ‘Konut kredisi yapılandırması uzun süredir konuştuğumuz bir konu. Güzel haberler gelmeye başladı. Bankalar yapılandırma yapmaya başladılar. Artık bankalar eski kredileri yapılandırmak için olumlu yanıt vermeye başladı.” dedi.

Emlak Pencerem / Emlak Haberleri Merkezi  – 12 Ekim 2019 – İstanbul

Konut kredisi yapılandırmasında dikkat edilmesi gereken konular olduğuna değinen Kolçak, ”Örneğin siz, yüzde 1.90’dan, 1.80’den kredi kullanmıştınız, bugün yapılandırdığınız zaman banka kalan vadeye göre birtakım erken ödeme cezası alıyor. Bu yüzde 1 ila yüzde 2 arasında. 36 aya kadar yüzde 1, 36 ay vade ve fazlası olanlarda yüzde 2’ye kadar erken kapama cezası alıyor. Dolayısıyla aslında yapılandırma yaparken de karşımıza ciddi bir maliyet çıkıyor. Bunun da hesabını yapmak gerekiyor. Çünkü bazen düşündüğümüz gibi de olmayabiliyor. Diyelim ki, evet faizler düştü, yapılandırma yapıyor bankalar tamam ama siz bir hesaplama yaptığınızda, bankaların alacağı maliyetleri koyduğunuzda, birde görüyorsunuz ki yapılandırma yapmanın hiç bir anlamı yok. Bu nedenle benim önerim, mutlaka maliyet analizi yapın, size uygun mu değil mi bakın.

AYNI BANKADAN YAPILANDIRMA YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Hatice Kolçak sözlerine şöyle devam etti, ”Bir de şunu söylemek istiyorum yapılandırma için, krediyi kullandığınız banka, farklı bir yapılandırma için rakam verebilir ve işinize gelmeyebilir. Aynı bankadan yapılandırma yapmak zorunda değilsiniz. Başka bankalardan da yapabilirsiniz, onlardan da mutlaka teklif alın derim ben.

Kolçak, merak edilen konulardan bir tanesinin faizlerin düşüp düşmeyeceği meselesi olduğunu dile getirerek, ”Açıkçası orası biraz muallak. Düşebilir ama küçük bir miktar düşebilir. Bunun ne kadar düşeceği kısmının bir garantisi yok.” dedi.

FAİZİN GELDİĞİ SEVİYELER OLDUKÇA İYİ

Kolçak, ”Şu an faizin geldiği seviyeler oldukça iyi. Yüzde 1 seviyelerini yakaladı. Dolayısıyla 1.50, 1.60 üzeri kredi kullanımı yapanlar için şu an ki seviyeler hiçte fena değil yapılandırma için. Şu an avantajlı gibi görünüyor. Tabi daha önce yüzde kaçtan kullanmıştınız, yüzde kaçtı o faiz rakamını kullandığınızda ona bir bakmak gerekiyor, dolayısıyla onu kontrol edin.” ifadelerini kullandı.

EN İYİ YAPILANDIRMAYI YAPAN BANKAYLA ANLAŞIN

Hatice Kolçak kredi yapılandırmasından faydalanmak isteyen vatandaşlar için şu önerilerde bulundu, ‘En iyi yapılandırmayı yapan bankayla anlaşmakta fayda var, siz de kendiniz bunu araştırın tabi ki, çevrenize de sorun. Beklemek isteyen varsa bekleyebilir. Faizler belki önümüzdeki dönem bir tık daha düşer ama onu şu an bilemiyoruz, her şey olabilir ama Ekim ayı gayet iyi. Yapılandırmayı zaten Ekim ayı itibariyle açtılar. Kamu bankaları da dahil olmak üzere diğer bankalar da çok iyi yapılandırma rakamları veriyorlar.”

Kolçak son olarak, ”Yapılandırma için şu an uygun bir zaman. Önümüzdeki dönem ne olur onu bilemiyoruz. Faydalanmak bence mantıklı görünüyor en azından bugün için. Bankalarda hangi rakamlar uygulanıyor, bunları siz kendiniz araştırıp bakın.” dedi.

Aktur tatil sitesi