DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!
A+
A-
polat-galle

Hayalinizdeki evin hangi özelliklere sahip olması konusunda karar vermiş olabilirsiniz: Oda sayısı, açık/kapalı balkon tercihi, yenilenmiş mutfak, çelik kapı, güney cephe, ara kat gibi…

Peki, satın alacağınız yeni evinizi nerede arayacaksınız? İşte ev sahibi olmayı planlayanların sıkça sorduğu “Nereden ev almalıyım?” sorusunun cevabı…

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Evinizi nereden alacağınıza karar vermenin 6 püf noktası

Nereden ev almalıyım?”, evin bulunmasını istediğiniz bölgeyi (ilçe, mahalle) ve dolayısıyla konumunu belirlemek için kilit bir sorudur. Bu sorunun yanıtı, ev arayışındaki kişi veya ailenin ihtiyaç ve beklentilerine göre değişebilir.

Ev aradığınız mahallenin sizin için en iyi yönlerini değerlendirirken, günlük ihtiyaçlarınızı karşılaması kadar kendinizi ait hissedeceğiniz değerlere da sahip olmasını istersiniz.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

1) İşinize ne kadar uzaklıkta olmalı?

Yaşadığınız yerin yaşam kalitenizi artırması için evinizin, iş yerinizin ve sosyal yaşamınızı geçirmek için tercih ettiğiniz ilçenin birbirine yakınlığı önemlidir.

Zingat.com bu bakış açısıyla yaşam kalitenizi artırmak için yaşamSkor’unuzu hesaplamanıza yardımcı oluyor. Evinizin, iş yerinizin ve sosyal yaşamınızın geçtiği yerleri haritada seçerek yaşamSkor puanınızı öğrenebilir, skorunuzu artırmak için size uygun satılık ev ilanları ve yeni konut önerilerine göz atabilirsiniz.

Şimdi yaşamSkor’unuzu hesaplamak için tıklayın.

2) Mahallede kimler yaşıyor?

Nereden ev alacağınız ile ilgili kararı verirken, bulunacağı mahallenin yaşam tarzınıza uygunluğunu önemseyin. Mahallede yaşayan gerek ev sahipleri gerekse kiracılar ile benzer demografik özelliklere sahip olup olmadığınız önemlidir.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Bu arayışın en hızlı yanıtını Zingat.com Bölge Raporu sayfasında il, ilçe ve mahalleye göre öğrenebilirsiniz.
Satın alacağınız evin bulunduğu mahallede yaşayanların nüfusu, eğitim durumları, yaş aralıkları, medeni hal dağılımı ve sosyo-ekonomik durumuna kolayca ulaşabilirsiniz.

3) Yakın çevresinde hangi okullar var?

Çocuklu aileler için yakın çevresinde okul bulunan yerler, mahalle seçimini kolaylaştırır. Aynı zamanda satın alınacak evin yakınında özellikle üniversite bulunması, emlak yatırımı amacıyla ev sahibi olacaklar için ayrı bir önem taşır.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Kira geliri elde etmek için ev alacaklar, üniversite çevresinde bir konuta yatırım yaptıklarında kiracı bulma şansları daha yüksek olur. Kiraya verilmesi düşünülmese dahil, bir okulun çevresindeki mahallelerdeki evlerin değeri her zaman artış trendine sahiptir.

4) Sosyal hayatın hareketli olduğu bir bölgede mi?

Büyük şehirlerde parklar gibi yeşil alanlara yakın evlerde yaşayanlar daha sakin ve daha sağlıklı olmak açısından her zaman daha şanslıdır.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Bekarlar, yeni evliler içinse sanat merkezlerinin, restoran ve kafelerin yoğun olduğu bölgeler daha çekici olabilir. Alışveriş merkezleri çevresindeki dairelerin fiyatları da değerini her zaman korur.

Evinizin nerede olacağına karar verirken parklara, alışveriş merkezine, eğlence ve yeme-içme merkezlerine mesafe avantajı bulunan mahalleler eğer ihtiyaç ve beklentilerinize sesleniyorsa seçim yapma şansınız daha yüksektir.

5) Sağlık merkezlerine mesafesi ne kadar?

Özellikle yaşlılar, emekliler ve küçük çocuklu aileler için bir hastaneye, polikliniklere veya doktor muayenehanesine hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak, evin bulunduğu mahalle seçiminde anahtar niteliğindedir.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Aynı zamanda hastane yakınındaki evlerin değeri de, ileri dönemdeki satış veya kiralama işlemlerinde mülk sahibine avantaj sağlar.

6) Ulaşım kolaylığını ihmal etmeyin!

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Toplu taşıma araçlarına kolay erişim, bir semt için muhteşem bir artı özellik. İş yerine, okula, ilçe veya şehir merkezine, havaalanına, ana yollara ulaşım kolaylığı sunan evler hem yeni ev sahiplerine daha konforlu ve zamandan kazanç sağlayacak bir yaşam sunar, hem de emlak değerini hiçbir zaman kaybetmez.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

Ev sahibi olmak için en önemli adım: Birikim yapmak, ama nasıl?

Ev almak hemen hemen herkesin en büyük hayallerinden. Sizin de en büyük hayallerinizden biri ev almak mı? O halde paylaşacağımız yöntemleri uygulayarak hayalinizdeki o eve sahip olabilirsiniz. İşte ev almak için birikim yapmanın yolları…

1. Birikim hesabı oluşturun

Bugünün bir de yarını var. Şimdiden geleceğinizi düşünmeli ve bunun için yatırım yapmalısınız. Çünkü hayatın bize neler getireceği belli olmaz. Bu sebeple tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Eğer hayalinizdeki eve sahip olmak istiyorsanız bunlarından biri de birikim hesabı olmalı. Kendi geleceğinizi düşünmeli ve her ay kazancınızın bir kısmını birikim hesabında değerlendirmelisiniz.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

2. Bütçenizi kontrol altına alın

Birikim yapmanın için en temel yolu bütçe oluşturmaktan geçiyor. Tabii ki yalnızca bütçe oluşturmak yeterli değil. Oluşturduğunuz bütçeyi doğru yönetmelisiniz. Bütçenizi doğru yönetmek için de gelir ve gider dengesi kurmanızda fayda var. Örneğin; 3 bin TL maaş alıp, 4 bin TL harcama yaparsanız değil ev almayı bir daha ki ayın sonunu nasıl getireceğinizi kara kara düşünebilirsiniz. Bu ve buna benzer durumlar bir ya da iki kez yaşanabilir. Fakat ev sahibi olmak için bütçenizi kontrol altına almanız gerekli!

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

3. Gereksiz harcamalardan kaçının

Hayallerinizdeki eve sahip olmak istiyorsanız gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Mesela bir ay içinde ihtiyacınız olmadığı halde üç tane pantolon almanız gereksiz bir harcamadır. Hayallere ve hedeflere ulaşmak ne yazık ki kolay değil. Şimdi fedakarlık yaparsanız gelecekte bunun faydasını görebilirsiniz.

4. Konut hesabı oluşturun

Ev hayali kuranlara destek sağlayan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” uygulamasını değerlendirerek ev sahibi olabilirsiniz. Devlet konut hesabınızdaki birikimlerinize yüzde 20 oranında destek veriyor. Devlet katkısının da birikime eklenmesi konut hesabını daha da cazip hale getiriyor. Bu noktada bilmeniz gereken; devlet desteğinin 15 bin lirayı geçmeyecek olmasıdır.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

5. Tasarruf edin!

Tasarruf; para biriktirmenin en etkili yollarından biri. Tasarruf ederek gereksiz harcamalardan kurtulabilir ve böylelikle ev almak için gerekli birikimi yapabilirsiniz.

10 maddede ev almadan önce emin olmanız gerekenler listesi!

Ev satın almak birçoğumuz için en önemli finansal kararlardan biri. Dolayısıyla hayalinizdeki evi bulduğunuzda doğru karar verdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Satın almak istediğiniz evin konumu, muhiti beklentilerinizi karşılıyor, konut tipi de ihtiyaçlarınıza uygun. Peki satın alacağınız evle ilgili başka nelere dikkat etmelisiniz?

İşte madde madde hayalinizdeki evi satın almadan önce yapmanız gerekenler…

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

1) Binanın yapı ruhsatı, yapı kullanma izni olup olmadığını mutlaka araştırın. Evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı olmadığına emin olun.

2) Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu unutmayın. Binanın hasarlı olup olmadığını, yaşını, deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse yapı denetim şirketi raporlarını isteyin ve inceleyin.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

3) Satın alacağınız evin önceki yıllara ait emlak vergi borcu olup olmadığını sorgulayın.

4) Evin bağlı olduğu belediye imar müdürlüğüne giderek binanın onaylı mimar projesine bakın.

5) İkinci el konut satın alıyorsanız ve evde kiracı varsa kira sözleşmesine mutlaka göz atın.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

6) Evin metrekaresinin size belirtildiği ya da ilanda gördüğünüz gibi olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse evi ölçerek emin olun.

7) Balkon ve merdiven korkuluklarının kaliteli ve düzgün olmasına dikkat edin. Bina dış duvarlarının, çatı ve bodrum kat döşemesinin ısı yalıtım projesine uygun olup olmadığına bakın.

8) Gerekli yerlerde su yalıtımını duvar, tavan ve döşemelerde çatlama, dökülme, küflenme gibi problemleri kontrol edin.

“Nereden ev almalıyım?” sorusunun 6 cevabı!

9) Binada güncel yönetmeliklere uygun bir yangın merdiveni olmasının önemli bir kriter olduğunu unutmayın.

10) Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, sağlıklı şehirler için önemli konulardan bir tanesi de binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması. Oturacağınız binaya ait enerji kimlik belgesini kontrol edin.

Bir binaya enerji kimlik belgesi verilirken; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok parametre göz önünde tutuluyor.