DOLAR
32,3168
EURO
35,0597
ALTIN
2.307,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Patlama Sesi Panik Yarattı!

Patlama Sesi Panik Yarattı!
velux

Turgutreis’te bugün saat 15.10 sularında şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Turgutreis’in her yerinden ve yakınlardaki mahallerden de duyulan patlama sesi sonrası vatandaşlar ne olup bittiğini anlamak için telefonlara sarıldı. 

Patlama sesi ile ilgili konuşan bir vatandaş, “Turgutreis’te binaların camları kırılıyordu. Yerler sallandı. Çok şiddetliydi. O esnada da bir F16 uçağı geçti” diye konuştu. Kimi vatandaşlar patlama sesinin civardaki bir taş ocağından geldiğini iddia etti.

Kent Haber’in güvenlik güçleri nezdinde yaptığı araştırma mahallede herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını ortaya çıkardı.

Esrarengiz sesin ses duvarını aşıp sonik patlamaya sebep olan bir F16 uçağından geldiği tahmin ediliyor.

SONİK PATLAMA NEDİR?

Gövdesi ve motorları uzun süreli sesten hızlı uçuşa müsaade edebilecek özelliklerde olan uçaklara süpersonik uçaklar denir. Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır. F-16 bunlara örnektir.

Ses, bir ortamın taneciklerinin bir dalga kaynağı tarafından titreştirilmesiyle oluşan periyodik bir basınç dalgasıdır. Bu dalgalar kulak tarafından toplanır ve beyinde ses olarak algılanır. Ses dalgaları, deniz seviyesinde ve 20º C sıcaklıkta 343 m/s hızla yayılır. Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.

Sonik patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin bir sonucudur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21ºC sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa’dir. Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabilmektedir bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana gelir.

Kent Haber

polat-galle