DOLAR
32,4757
EURO
34,9765
ALTIN
2.433,37
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Süte zam geldi..

Süte zam geldi..

Bodrum Belediyesi’nin ‘Halk Süt’ projesi olumlu tepkilere neden oldu. Amacı neydi ‘Halk Süt’ projesinin, sütün üreticiden (Köylü’den) alınıp, işlenip, benzerlerinden daha uygun fiyatla tüketiciye sunulması. İki ile beş yaş arası çocukları olan ailelerin ihtiyaç halinde, talep üzerine ücretsiz süt verilmesi işin cabası.

Aslen “Halk Süt” projesinin beni ilgilendiren bölümü çocukların süt içmesidir. Şair Nazım Hikmet’in “Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler.” dediği gibi, Çocuklarımız günlük süt’de içsinler.

Çocuklar ve süt konu olunca insanın aklına ABD’nin 1950’li yıllarda içlerinde Türkiye’ninde bulunduğu bir çok Ülkeye yapılan Marshall yardım planlarında “SÜT” aslında süt tozu da vardı ;

“Türk toplumunun temel tüketim alışkanlıklarını değiştiren ABD, o yıllarda okullarda “içilmesini zorunlu” kıldığı süt tozuyla, bir nesli doğal süt ve süt ürünlerinden uzaklaştırmış; ardından yeni bir ölümcül hastalığın hızla yayılmasına yol açmıştı…”

Sütün çocuklar üzerindeki etkisini anlamak için yukarıdaki alıntıyı okumak yeterlidir sanırım. Ekonomik durumu iyi olmayıp süt içemeyen, yeterli beslenemeyen çocuklarımızın olmaması gerekir.Toplum olarak çocuklarımızın, eğitim,sağlık, beslenme , barınma ve giyinme sorunlarında sorumluluk sahibiyiz.

‘Halk Süt’ projesi dedikodulardan da nasibini almakta, dedikodulara sözle yanıt vererek değil gerçekleri anlatarak insanlarımız ikna edilmelidir.

Gerçek nasıl anlatılır…

Başkan Aras proje kapsamını ve işleyişini tam olarak bizlere anlatmalıdır. Nerede, nasıl üretiliyor, süt nereden kimlerden alınıyor, üretici desteği, tüketiciye olumlu yansıması gibi konularda yerinde, bizi aydınlatmalıdır.

Proje slogan ve duygu körüklemesi yoluyla güçlendirilemez. Biz yaptık, peynirde yapacağız, yağ, kaymak da yapacağız derken mevzu yağ, kaymak,bal ikide tokat çocuk oyununa dönmesin.

“Halk Süt” bildiğimiz kadarıyla fason olarak üretilmektedir. Bodrum Belediyesi köylüden topladığı sütü işlemesi için mi bir mandıra ile anlaştı, yoksa mandıra kendi temin ettiği sütü işleyerek Bodrum Belediyesinin etiketini mi yapıştırmaktadır?

Yada süt üretimi yapan farklı ticari kuruluşlardan mı sütü temin etmektedir? Köylüden süt temin ediliyorsa ve temin edilen süt bir mandırada işlenip şişeleniyor ve satışa hazır hale getiriliyorsa, şimdilik sorun yok.

Ticari kuruluşlardan temin ediliyor ve bir mandırada işletiliyorsa, sorun başlangıç için büyük denilebilir. Amaç-araç ve sonuç çelişkili demektir.

O zaman “Halk Süt “ adının kullanılmaması gerekir.

Bunların yanıtını ilgililer elbet verecektir.

Bodrum Belediyesi rol model olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesini aldıysa konuyu iyice incelemelidir. Stratejik planda yaptığı hatayı, burada da yapıyor ve kötü kopya çekiyor demektir. Kopya çekmek işi bilen insanların işidir.

“Halk Süt”-”Halk Ekmek” gibi projeler çok dikkatli hayata geçirilmelidir. Aksi halde yapılan işin bir anlamı kalmayacaktır. Önümüzdeki günlerde belediye mülklerinde yapılacak ihaleler içinde aynı şey geçerlidir.

Yerel yönetimler bu türden projelerde fiyat belirlerken çok dikkatli olmalı ve bunun yansımalarını hesap etmelidir. Fiyat, emsallerinden yüksek veya yüksek olduğu algılanıyorsa, piyasayı yükseltecek ve proje asıl amacına ulaşmayacaktır.

Süte zam geldi..

Vereceğim örnekle konuyu biraz daha açayım;

Her zaman eve süt aldığımız birkaç hayvandan ibaret süt üretimi olan kişi 4 TL den süt verirken, artık 5 TL den vereceğini söyledi. Neden zam yaptığını sorduğumuzda “Belediye’de 5 TL ye satıyor.” açıklamasında bulundu. Yani belediyenin “Halk Süt” projesi, sütü doğrudan tüketiciye satanların piyasa fiyatlarını yükseltmiş oldu.

Bunda ne gibi bir sakınca var…

Bence sakınca yok ekonomik gücü olana, ancak artık belediye süt fiyatlarını belirler hale gelmiştir. Yarın üreteceği diğer süt ürünlerinin fiyatlarını da belirlerken dikkat etmezse, pazarda satılan bu türden ürün fiyatları da yükselecektir. Bunun kar mı zarar mı olduğu iyi hesap edilmelidir.

Her kör satıcının, bir kör alıcısı vardır.

Bir şeyi üretip satmak olmamalıdır amaç, yapılan işte toplumsal kazanç hesap edilmelidir. Belediye Gıda A.Ş üzerinden yapılan her işin ucu Halka yansımakta, başta kafeteryalardaki fiyat uygulamaları gibi.

Fiyat uygulamaları piyasa değerleriyle aynı olacaksa, belediyeler neden bu işlerle uğraşır ki! Maliyet muhasebesi her babayiğidin yapacağı iş değildir.

Süt üreticileri, mandıra,Belediye Gıda A.Ş kar ediyor. Köylü ve halk bu işin neresinde? Şimdi diyecekler ki “Almayın, zorla satan mı var?” bende diyeceğim ki, işgal ettiğiniz yerlerde sizi tutan mı var? Bodrum Belediyesi Sosyal belediyecilik mi yapacak yoksa görüntü var, ses yok belediyeciliği mi, karar vermelidir.

Belediyelerin sahipleri halktır, geneli düzeltmek yerelden başlar. İçerideki çakma sosyal demokratlara dikkat etmelidir. Belediyeler kar amaçlı şirketler değildirler…

Vesselam…

Bodrum Ev Emlak
Yazarın Diğer Yazıları