DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Tatilciler dijital olmayan kaynaklardan giderek uzaklaşıyor

Tatilciler dijital olmayan kaynaklardan giderek uzaklaşıyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Yakın zamana kadar yerli ve yabancı tatil planlayıcıları ikamet ettikleri şehirde tercihen TÜRSAB’a üye olan seyahat acentelerinin yolunu tutuyorlardı. Bu trend artık değişti. Seyahat sektöründe tüketici davranışları kişilerin zamanının çok kısıtlı olmasından dolayı hızla değişti. Bu durumu “Fast Food Restoranların” hızla artmasından da gözlemleyebiliriz. Daha çok sayıda seyahat planlayıcısı konaklamalarını internet üzerinden yaptıklarından, seyahat acentelerinin popülerliği giderek düşmektedir.

Agenda.Video aracılığı ile 2,300 seyahat planlayıcısı ile yapılan araştırmada; önceden tespit edilmiş sorular yöneltildi. Sorular; Tatil rezervasyonları için hangi kanalları seçtikleri, gitmek istedikleri ülke veya şehri belirlemede nelerin etkili olduğu, otel seçimlerindeki faktörlerin neler olduğu, ne kadar turistin otel veya resort yerine Airbnb’yi tercih ettiği, Airbnb ile oteller arasındaki farklılıklar soruldu. Araştırma sonucunda tatil planlayıcıların %75’inin online rezervasyonu tercih ettikleri, %15’inin gitmek istediği oteli aradığı ve geri kalan tatilcilerin de seyahat acentesi ile rezervasyon yaptırdığı ortaya çıktı.

SEYAHATLERİN YÜZDE 75’İ ONLİNE PLANLANIYOR

Online rezervasyonlardaki oranlar ise; %40 ile booking.com birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada ise %20 ile Hotels.com var. Diğer Online Seyahat Acentelerin (OTA’lar) yüzdesi ise %12 seviyesinde. Bu hesaplamadan sonra arta kalan %21’lik kesim ise turistlerin gitmek istedikleri otellerin kendi web siteleri. Bu durum Online Rezervasyon firmaların otel işletmeleri için ne denli önemli olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Oteller %15 civarında olan komisyon oranını Online Rezervasyon firmalarına ödememek için, kendi web sitelerini albenili ve efektif yapabilmek için ellerinden geleninin fazlasını yapma gayreti içindeler.

MİSAFİR YORUMLARI OTELİN TERCİH EDİLME SEBEBİ OLUYOR

Seyahat planlayıcıları oteli seçmeden önce Google’dan ve Trip Advisor’ dan oteli incelemekteler. Trip Advisor misafir yorumları açısından incelenen önemli bir kaynaktır. Turistler otelin fotoğraflarını ve servislerini, olanaklarını interne’e bakarak çok daha rahat inceleyebilmektedirler. Bu gerçekle, tatil planlayıcıları Google’ı %50 oranında, Trip Advisor’ı ise %34 oranında kullanmaktadır. Tercihlerde; tanıdık ve ağızdan ağıza tavsiye oranı %19, %10 seyahat makaleleri etkisi, %4 ise seyahat acentelerine danışılarak yapılmaktadır.

Peki turistin konaklama seçiminde birinci kriter nedir?

Otelin oda fiyatı mıdır?

Yanıt; Hayır.

Yapılan istatistiki çalışmalarda turistlerin en önemsediği kriterin otelin lokasyonu olduğu tespit edilmiştir. Yüzdesel olarak oran; % 70. İkinci önemli kriter ise oda fiyatı. Bu oran da %54‘dür. Otelin konforu ve değerlendirmeleri %40 ve %45 olarak kendini gösteriyor.

TATİLCİLER DİJİTAL OLMAYAN KAYNAKLARDAN UZAKLAŞIYOR

Otelin fotoğraflarının kalitesi ve otel hakkında yapılan yorumlar tatilcilerin en önemsedikleri konuların başında geliyor. Bu iki kriter karar verme aşamasında hayati derecede önemli. Tatilciler dijital olmayan kaynaklardan giderek uzaklaşıyorlar. Makalemin başında da belirttiğim gibi bence bu durumun en büyük nedeni insanların zamanlarının değerli ve kısıtlı olmasıdır. Dergi ve yazılan yazıların önemi ise an be an düşmektedir. Tatilciler istedikleri bilgileri rahatça internet’te bulabilmektedirler. Yapılan araştırmaya katılan kişilerin % 26’sı ise Airbnb gibi platformu kullanarak konaklama rezervasyonlarını yaptırarak günü birlik evlerde kalmaktadırlar. Günü birlik evleri seçen tatilcilerin seçim nedenleri arasında bahsi geçen evlerin konumları, odalarının büyüklüğü (Konfor), odaların fiyatları ve bu tip bir konaklamayı denemek isteklerinden kaynaklanmaktadır. Günübirlik evlerin fiyatları oteller ile mukayese edildiğinde arada fark hatırı sayılır bir seviyede ucuzdur. Bu sebeple günü birlik evlerin popüleratisi gün geçtikçe artacaktır, diye düşünüyorum.

Otellerde konaklayan misafirler ise otel konforunu, kesintisiz 24 saat oda servisini, Spa ve Spor merkezini kullanılmasını, beş yıldızlı otellerde günlük çarşaf değişimi ve temizliği ve açık büfe kahvaltıyı ve restoranı kullanmaktan memnun olduğunu dile getiriyor.

Sonuç olarak bütçesini ön planda tutan tatilci günü birlik evleri, konforundan ödün vermek istemeyen tatilci ise otelde konaklamayı tercih ediyor.

Doluluk oranlarının en üst seviyede gerçekleştiği bir yıl kapanışı dilerim…

Mutlu Seneler,

polat-galle