DOLAR
32,5577
EURO
34,8433
ALTIN
2.430,57
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C

“Tropikal meyve merakı” 2,5 dönümlük sera kurdurdu

“Tropikal meyve merakı” 2,5 dönümlük sera kurdurdu
01.12.2019
654
A+
A-
Aktur tatil sitesi

"Tropikal meyve merakı" 2,5 dönümlük sera kurdurdu

MUĞLA (AA) – ALİ RIZA AKKIR/ÖMER KUNDAKÇI – Muğla‘nın Dalaman ilçesinde yaşayan Turgut Barın, hobi olarak başladığı tropikal meyve üretiminde kendini geliştirerek 2,5 dönümlük sera kurdu.

İlçedeki bir kamu kuruluşunda sözleşmeli çalışan 41 yaşındaki Barın, 2008’de tropikal meyvelere merak saldı. Aldığı guava ile ejder meyvesini evlerinin yanındaki seraya diken Barın, internetten yaptığı araştırmalarla her geçen gün çeşit sayısını artırmaya başladı.

Kargınkürü Mahallesi’ndeki evlerinin yanında bulunan araziye 2,5 dönümlük sera kuran Barın, burada farklı çeşitlerde tropikal meyve üretiyor.

Barın, AA muhabirine, tropikal meyvelerin çeşitleri olduğunu, ejder meyvesinin renk ve tadında farklılıkları bulunan 120 türü bulunduğunu söyledi.

Serasını araştırma geliştirme merkezi gibi kullandığını anlatan Barın, diktiği çeşitlerin bahçesine adaptasyonunu ve dayanıklılığını gözlemlediğini, olumlu sonuç aldıklarını yetiştirmeye devam ettiğini dile getirdi.

Ürünleri yurt içinden kendisine ulaşanlara gönderdiğini belirten Barın, şöyle konuştu:

“Dünyanın birçok yerinde takas ya da ticaret yoluyla meyve alışverişinde bulunuyoruz. Sosyal medya aracılığıyla insanlarla iletişime geçiyorum. ABD, Tayland, Hindistan, Mısır, Libya, İtalya’ya kendi çeşitlerimizi gönderdim. Bu yıl ilk kez Çin’e meyve yolladım. Dünyanın birçok ülkesinde türlerini yaratan insanların isimleri yaşıyor. Kendi türlerimi yaratıp ismimi yaşatmak istiyorum.”

Barın’ın annesi Ayşe Arıcan ise ilk zamanlarda oğlunun sera kurmasına karşı çıktıklarını ifade etti.

Bir süre sonra oğluna söyledikleri için pişman olduğunu anlatan Arıcan, Türkiye ve dünyanın her yerinden insanların serayı ziyarete geldiğini ve oğluyla gurur duyduğunu kaydetti.

– “Seracılar alternatif ürünlerle daha iyi kazanacaktır”

Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Veli Türk ise “Barın’ın serasına baktığımızda yöremizin tropikal bitkilere de uygun oluğunu görüyoruz. Pitaya, guava, yıldız meyvesi gibi birçok tropikay meyve yetiştiriyor. Seracılar da alternatif ürünlere yönelirlerse daha iyi ürün ve para kazanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Aktur tatil sitesi