DOLAR
32,3918
EURO
35,1481
ALTIN
2.325,22
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

‘Tur operatörünüz, otelleriniz var ama sektörle rekabet ediyorsunuz’

‘Tur operatörünüz, otelleriniz var ama sektörle rekabet ediyorsunuz’
polat-galle

‘Tur operatörünüz, otelleriniz var ama sektörle rekabet ediyorsunuz’

TBMM’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2020 bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Bakan Ersoy’a leştirilerde bulundu. Bakan Ersoy’un sektörü dinlemediğini ileri süren Budak, Bakan’ın TÜRSAB seçimlerine de müdahale ettiğini söyledi.

Bakanlığın bütçesi 537 milyon lira düştü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlığın 2020 bütçesiyle ilgili yaptığı sunum sırasında Çetin Osman Budak’ın eleştirilerine hedef oldu. Turizm sektörüne getirilen yeni vergiler, Bakanlığın bütçesinin düşürülmesi, Bakan Ersoy’un sektörü dinlememesi ve TÜRSAB seçimlerine müdahale etmesi gibi başlıklarda eleştiriler getiren Budak, ‘’Sayın Bakan da buradayken -her zaman yakalayamıyoruz- birkaç şey soracağım. Birincisi, geçen seneye göre bütçe öyle bir seviyeden bugün 537 milyon düşürülmüş yani yüzde 10. Hiçbir açıklama duymadık sizden. Eğer bütçe böyle düşürülmemiş olsaydı bugüne göre 1 milyar daha -eski parayla 1 katrilyon- fazla olacaktı, sektörün en büyük ihtiyacı tanıtım, tanıtımda kullanılacaktı.’’ diye konuştu.

Hedeflerin tutturulması mümkün olmayan birtakım gelişmeler yaşandı

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın Türkiye’nin bu yıl turizmden 29 milyar dolar, gelecek yıl ise 34.3 milyar gelir beklediğini anlattığını kaydeden Çetin Osman Budak, “Yani bu yıldan önümüzdeki yıla yüzde 20 daha artıracaklar, hedef bu. Tutturulur mu? Hep beraber göreceğiz ama ben şunu söyleyeyim, bunun tutturulması mümkün olmayan birtakım gelişmeler yaşandı turizm sektöründe.’’ dedi.

Bir tarafta kamu hukuku, bir tarafta özel hukuk

Sektörle istişare edilmeden Tanıtım Ajansı adı altına bir fon getirildiğini kaydeden Budak, ‘’Bir tarafta özel hukuk, öbür tarafta da kamu hukuku var. Özel hukuka göre topluyorsunuz ve harcıyorsunuz, kamu hukukuna göre de denetliyorsunuz. Peki, bu elde edilen geliri kim denetliyor? Özel denetim kurumları denetliyor.’’ eleştirilerinde bulundu.

Sektör mensubu olan bakanla yüzde 2 vergi getirildi

Bunun üstüne bir de konaklama sektörüne yüzde 2 ek vergi getirildiğini hatırlatan Budak, ‘’Bunlar aslında KDV benzeri vergilerdir. Konaklama vergisi dünyada -Sayın Bakan gayet iyi bilir- yerel yönetimlere verilir, en azından yarısı yerel yönetimlere verilir ama burada böyle bir şey yok. Hazinenin açıklarını kapatmak üzere çok gelişmiş, iyi noktalara gelmiş bir sektörün paçasından tutup aşağı çekiyorsunuz. Yazıktır, hem de bir sektör mensubu olan Bakanla bunu yapıyorsunuz. Yani sektörün geliştirilmesi gerekirken köstek olmak hele şu kriz döneminde, finansal kriz döneminde hangi akla hizmettir, onu bilmiyorum.’’ şeklinde konuştu.

Bin 750 tesis satılık

Sektörde bir uzaklaşma olduğunu ve bin 750 tesisin satılık olduğunu ileri süren Budak, sektörün gidi maliyetlerinin yükseldiğini, destek beklenirken sektöre köstek olunduğunu söyledi. Budak, “Eğer konaklama sektöründe siz personelin üzerindeki yükleri kaldırırsanız, sektöre de ‘Bir koşulla, ancak bunu yapıp çıkarmayın.’ derseniz kalifiye elemanını altı ay çalıştırıp altı ay çıkarmak zorunda kalmaz.’’ ifadelerini kullandı.

Budak konuşmasının devamında, şunları söyledi:

Sektörü dinlemezseniz sektöre çözüm üretemezsiniz

“Şimdi, Sayın Bakana bir soru daha soracağım. Geçen hafta Resort Kongresi’nde Sayın Bakanı izledim, bundan on-on beş gün önce, Antalya’da olan bir kongreydi. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden turizmciler gelmişti. Protokol konuşmaları yapıldı, daha sonra Sayın Bakan bir saatlik bir sunum yaptı. Bir, turizm bütçesi düşürülüyor; iki; sektöre inanılmaz bir yük getirildiğini orada tabloyla gösterdi Sayın Bakan ve bir saatten fazla orada sunum yaptı. Bütün sektör oradayken, dünyadan da gelmiş olanlar varken sunumunu bitirdikten sonra da salondan ayrıldı. Sektörü dinlemezseniz sektöre çözüm üretemezsiniz.

Karşı grupla makamınızda görüştüğünüz söylendi

TÜRSAB seçimleri geçtiğimiz hafta yapıldı. Bir önceki başkan tekrar seçildi ve aynı yönetim tabii ki devam etti. Şöyle bir iddia var Sayın Bakan, bugün basında da yer aldı, bunu açıklamanızı rica ediyoruz: TÜRSAB seçimlerinden önce karşı grupla sizin makamınızda görüşme yaptığınız söylendi. Eğer bu doğruysa demokratik seçimlere bakan gücünü kullanıldığını ispatlamış olurum, eğer doğru değilse de burada ben sizden özür dilerim.

TÜRSAB’a 3 müfettiş gönderildi

Seçimlerden sonra bir başka konu daha var: Seçimler bitti ve arkasından şu anda TÜRSAB’da 3 müfettişinizin olduğu ve müfettişin denetim yaptığı söyleniyor. Tabii ki denetleteceksiniz, tabii ki kurumlar denetlenmek üzere yapılanmışlardır, daha düzgün iş yapabilmesi için denetlenmelidir ama seçimin hemen arkasından 3 denetçinin gönderilmesi şaibelidir. Ayrıca yine şu anki Başkanın, TÜRSAB Başkanı’nın kendi özel işletmelerine de Maliye müfettişleri gönderdiğiniz söyleniyor.

Devlet gücüyle kurumları baskı altına alırsanız…

Bu iddialar doğru mudur Sayın Bakan? Bu iddialar doğruysa felaket. O zaman bu sektörde, kendiniz aslında sektörü gayet iyi bilen birisisiniz hem tur operatörlüğü şirketiniz var hem konaklama şirketleriniz var otelleriniz var fakat sektörün karşısında aynı zamanda da onlarla rekabet ediyorsunuz. Bu haklı bir rekabet olabilir mi? Böyle bir rekabetin tek taraflı bir rekabet olmadığını kim iddia edebilir? Aynı zamanda da elinizdeki devlet gücüyle kurumları eğer baskı altına alırsanız orada özgürlükten bahsedemezsiniz. Turizm, demokrasi ister; turizm, özgürlük ister. İnsanlar dünyadan bu ülkeye geleceklerse demokrasi ararlar özgürlük ararlar.

polat-galle