DOLAR
32,3319
EURO
35,1199
ALTIN
2.301,65
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Türkiye, tapu kaydı sıralamasında 27. sıraya çıktı.

Türkiye, tapu kaydı sıralamasında 27. sıraya çıktı.
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Türkiye, tapu kaydı sıralamasında 27. sıraya çıktı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarında, uluslararası yatırımcılar tarafından referans kaynak olarak görülen “Dünya Bankası İş Ortamı 2020 Raporu”nda Türkiye, tapu kaydı sıralamasında 190 ülke arasında 12 basamak sıçrayarak 27. sıraya yükseldi.

Anadolu Ajansı muhabirinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 24 Ekim tarihinde açıklanan raporda, Türkiye’de gerçekleştirilen reformlara yer verildi.

Ülkeler için de önemli bir gösterge olan raporda, 190 ülke 10 alt başlıkla 2003 yılından bu yana kıyaslamalı olarak değerlendirildi. Buna göre Türkiye, 190 ülke arasında bir önceki seneye göre genel sıralamada 10 basamak yükselerek 33’üncü, tapu kaydı başlığı sıralamasında ise 12 basamak yükselerek 27’nci sırada yer aldı.

Türkiye, arazi yönetimi sıralamasında ilk sırada

Arazi idaresi (yönetimi) sıralamasında ülkelerin aldığı puanlar incelendiğinde ise Türkiye’nin Avrupa (Balkanlar) ve Orta Asya bölgesinde en yüksek puanı alarak 1. sırada yer aldığı belirtildi.  Ayrıca, Türkiye’nin puan bazında OECD yüksek gelir grubu, Avrupa Birliği, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika, Latin Amerika ve Karayipler blokunda bulunan ülkelerin ortalamasından daha yüksek puana sahip olması da dikkati çekti.

Aynı raporda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurul Kararları kapsamında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün birçok projeyi hayata geçirdiği de belirtildi.

Bu kapsamda, Tapu Kanunu’nda yapılan değişikliklerle e-ipotek ile e-haciz uygulaması da başlatılmıştı.

Cins değişikliği işlemlerinin belediyelerin bildirimi üzerine otomatik olarak tapu müdürlüklerinde yapılmasına imkan sağlanırken, noterlik sözleşmesine dayalı olarak yüklenici tarafından talep edilmesi durumunda, kat irtifakı veya kat mülkiyeti işlemlerinin gerçekleşmesi sağlandı.

WEB-TAPU Sisteminde “Bireysel, Şirket ve Kurum Portalı” da hayata geçirilmişti. Vatandaşların, ticaret şirketlerinin ve kamu kurumlarının tapu bilgilerine erişimi sağlanmış, elektronik ortamda işlem başvurularının yapılabilmesine imkan tanındı.

Ticaret şirketlerinin tarafı olduğu işlemlerde imza sirküleri istenmesi uygulaması kaldırılmış ve Ticaret Bakanlığı ile iş birliği protokolü imzalanarak ticaret şirketlerinin yetki belgelerinin MERSİS üzerinden alınmasına olanak sağlanmıştı.

DASK entegrasyonu hayata geçirilmiş, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yapılarak tarımsal arazilerde kurumlar arası yapılan yazışmaların elektronik ortamda yapılmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.

Noterler Birliği ile iş birliği protokolü imzalanarak, vekaletnamelerin elektronik ortamda teyit edilmesi, azil ve istifa bilgilerinin elektronik ortamda alınması uygulaması hayata geçirildi.

“Türkiye için de bir gurur kaynağı”

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, rapora ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rapordaki ifadelerin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Adlı, Genel Müdürlüğün, yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle sadece tapu ve kadastro camiasının değil aynı zamanda Türkiye için de bir gurur kaynağı olduğunu bu raporla bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Adlı, “Söz konusu rapordaki ifadeler, Genel Müdürlüğümüzün gelecekte hayata geçirmeyi planladığı projeler için de bir odaklanma unsuru oldu. Gerek Tapu ve Kadastro çalışanlarına ve gerekse de raporun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Aktur tatil sitesi