DOLAR
32,3355
EURO
35,1757
ALTIN
2.247,22
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C

“Yaptık bir kere efendim”

Aktur tatil sitesi

“Yaptık bir kere efendim”

Besa Marin Turizm İşletmeleri A.Ş. nin anlaşmalı olduğu piar şirketi tarafından, 20 Ocak tarihinde Besa A.Ş “Bodrum The Bo Viera “ projesi hakkında yapılan “Bodrum’da kaçak otel ve yapılar bir yandan yıkılırken, diğer yandan yeniden yapılıyor” başlık habere atıfta bulunarak ,bir açıklama yayınladı.

Açıklama ;

“Son Zamanlarda Görsel ve Yazılı Basın İle İnternette Çıkan Haberler’de Şirketimiz Bodrum The Bo Viera Projesi İle İlgili Olarak 2. Kısımda İzinsiz Ve Ruhsatsız Olarak İnşaata Devam Edildiği Yönünde Haberler Yer Almaktadır.

Öncelikle Belirtmek Gerekir ki; “Bodrum The Bo Viera” Projemiz İle İlgili Olarak İnşaat Sahasının Tamamında Birinci Kısımdaki İmalatların Projeye Uygun Hale Getirilmesi Dışında Hiç Bir İnşai Faaliyet Yürütülmemektedir.

Bu Kapsamda İkinci Kısımda Bulunan İş Makinası Sadece ve Sadece Birinci Kısımdaki Ulaşılamayan Yerlere Malzeme Nakli Yapmaktadır.

Basın Kurum ve Kuruluşları Başta Olmak Üzere Tüm Kamuoyuna Duyurulur.”

Besa A.Ş, inşaatın başladığı dönemde basında çıkan haberleri de bu şekilde dikkate alsaydı, belki açıkladığı zararı, kar hanesine yazacaktı.

Olan olmuş demeyeceğiz elbet, bu açıklamanın ne kadar gerçeği yansıttığı tartışılır.

“BESA Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve mimarı olarak Salih Bezci ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Efe Bezci, projelerindeki köklü revizyon ve yaptıkları yıkım sonrası bir grup gazeteci ile bir araya gelerek bilgiler aktardı.”

Bu haber, Aralık 2019 da yaygın basında ve yerel basında yer aldı. Besa A.Ş yetkililerinin basını bilgilendirmek için yaptıkları toplantıdaki söylemleri, aslında dün yayınladıkları basın açıklamasını yalanlar durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da niye emsali aşan işler yaptığını sorduğunu açıkladı. Bezci’nin “Yaptık bir kere efendim” cevabı üzerine Erdoğan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ne diyorsa git ona uygun hale getir projeni” demiş. Bezci’nin yanıtı kısa ve net olmuş: “Elbette efendim.”

Bakan ne dedi bilinmez ancak, Cumhurbaşkanı’nın sorusu net “Neden emsali aştın.” Aslında Cumhurbaşkanı şunu da diyebilirdi , projenin yapı ruhsatı, imar planına ve kanununa uygun mudur? Yapının ruhsat ve eklerine uygunluğu farklı bir konu, yapı ruhsatının imar planına ve kanunlara uygun olup olmadığı farklı bir konu.

Bakan Kurum, incelemelerini bu esastan yapması gerekirken, ruhsat ve ekleri üzerine projenin yıkım kararını veriyor.

Başka bir açıdan, bütün bunlar yapılırken Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve denetleme yetkisi olan diğer kurum ve kuruluşlar bu işin neresindedir, araştırması yapılmalıydı. “Belediyenin yetkisi yok ki.” demeyin, yapı ruhsatı Bodrum Belediyesi tarafından verildi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tüm bunları denetleme yetkisine sahiptir.

Cumhurbaşkanı’nın o sözlerinden sonra Besa A.ş Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, kendince projede düzenlemeler yapmaya başlıyor.

“The Bo Viera projesinin alanı maki olmasına rağmen projede 11 Kasım 2019’da Milli Ağaçlandırma Günü’nde 5500 ağaç dikildi ve bugüne kadar da 10 binin üzerinde ağaç dikimi de yapıldı. Proje bittiğinde 100 bin ağaç dikilmiş olacak. “Projemizi değiştirdik. Emsali Bakanlığın verdiği iznin bile altına indirdik”

Ağaç dikince çevre korunmuş mu oluyor…

“Projeye göre, rezidans bölümünde toplam 108 olacak konut sayısını 54’e indirdiklerini, 3 katlı binaları da 2 katlıya dönüştürdüklerini belirten Bezci, “Villa ve rezidans bölümü toplam 330 konut olacaktı. 300’e indi. Rezidans bölümündeki 54 konuttan vazgeçerken, 700 metrekare olan villaları 2’ye, 3’e böldük. Böylece, son tahlilde azalan konut sayısı 30 oldu. Yıkımın maliyeti 15 milyon lirayı buldu” diye konuştu. Arazi yabancı bir fondan satın alınırken, içinde bir de otel (Hilton Curio a Collection) olan projenin maliyeti, 200 milyon doları bulacak.”

Projemizi değiştirdik. Emsali Bakanlığın verdiği iznin bile altına indirdik deniliyor, değişiklik için yeni bir yapı ruhsatının alınması gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalara bakarsanız, yeni bir ruhsat almadan bunların yapılması dahi doğru değil. Yasa kapsamında ve yine kaçak yapılaşmadan işlem görmesi gerekmektedir. Ayrıca bu yıkımlar, hangi yapı denetim firmasının gözetim ve denetimi tarafından yapılmaktadır? Proje müellifleri bu işin neresindedir? Belli değil.

Kendi söylediklerini, kendileri inkar eder hale gelmeleri, ayrıca bu işlere göz yumanlar hakkında, hiçbir işlem yapılmaması düşündürücüdür.

Peki, diğer kondular farklı mı? Tabi ki hayır.

Gemisini kurtaran kaptan mı, içindekiler telef olduktan sonra kaptan olsa ne olur, olmasa ne olur?

Basında en çok yer alan kaçak yapılaşma ve yıkımlarla ilgili olan firmalar;

Varyap, Epıque Island, Besa,Deniz Gyo, Rüzgar Poınt, Mandarin Orıental,Mesa, Fourseasons, Murataş, Nef Gökçebel, Masanda Akfen, Nef Gölköy

İşlem görmeyen firmalarda mevcut, kısaca çifte standart uygulamalar devam etmekte. Bodrum’da son 5 yıl içerisinde verilen yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri denetlenmelidir.

Milyon dolarlık yapı kayıt belgeleri…

İçlerinde, kaçak olduklarını ihbar ederek yapı kayıt belgesi olanlar dahi var. “İmar Barışı” ından yararlanarak konut satanlar, alıcılarına ne diyecek bizi ilgilendirmez, lakin Bodrum algısını değiştirecekleri kesin, bu kısmı bizi ilgilendiriyor zaten.

İsmi geçen bir çok firmada, yalandan tutanaklar ve yıkım kararları olduğu kanaatindeyim. Hepsinin yapı ruhsatları imar planına  uygun mu değil mi araştırılmalıdır. Yapı ruhsat ve eklerine aykırılıkların ne derece tespitinin yapıldığı ise önemli. Yapı ruhsatını veren ve denetleyen, yıkım kararını veren aynı kurum olduğuna göre sonuç tartışılır.

Başını sokacak ev yapanla, rant için konut yapan bir birinden ayırt edilmelidir. Turizm emsalleriyle konut yapanlar ve bunlara göz yumanlara dokunulmazken, başını sokacak ev yapanlara acımasız davranılmakta, yol ve yordam gösterilmemektedir.

Dileyene ispatı hazır…

Yasallaştırılabilecek binalar dahi, popülist yaklaşımlarla yıkılmıştır.

“Alma garibin ahını, çıkar aheste aheste”

Vesselam…

Aktur tatil sitesi