DOLAR
32,5149
EURO
34,7866
ALTIN
2.418,99
BIST
9.670,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C

Yeni doğanlar için düşük maliyetle ‘hipotermi cihazı’ üretecek

İskenderun Teknik Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Çalışkan, yurt dışından yüksek maliyetle getirilen “hipotermi cihazı”nı üretmek için hazırladığı projeye TÜBİTAK’tan 200 bin liralık destek aldı

Yeni doğanlar için düşük maliyetle ‘hipotermi cihazı’ üretecek
08.01.2020
882
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Yeni doğanlarda beynin yeterince oksijen almaması sonucu oluşan “Hipoksik iskemik ensefalopati” rahatsızlığında, vücut ısısının düşürülmesi için kullanılan “hipotermi cihazı”nın, düşük maliyetle üretilmesi için hazırlanan projeye TÜBİTAK destek oldu.

AA’nın haberine göre; İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Çalışkan, hazırladığı proje ile ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce Gaziantep’te dünyaya gelen yeğeninin, doğum esnasında nefessiz kalması üzerine beynine oksijen gitmediğini söyledi.

Yeğeninin vücut ısısının düşürülmesi için hipotermi cihazına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çalışkan, güçlükle buldukları cihazla yeğeninin tedavisinin yapılabildiğini dile getirdi.

Çalışkan, yeni doğan bebeğin nefessiz kalması durumunda 6 saat içerisinde mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini, bunun için de hipotermi cihazına ihtiyaç olduğunu anlattı.

Bu cihazın yurt dışından yüksek maliyetle geldiğini ve bazı illerde güçlükle bulunabildiğini tespit ettiğini ifade eden Çalışkan, bunun üzerine cihazı tasarlayabilmek için çalışma yaptığını belirtti.

Yeni doğanlar için düşük maliyetle 'hipotermi cihazı' üretecek

PROJESİNE 200 BİN LİRA DESTEK ALDI

Çalışkan, yaptığı araştırmalar sonucunda hazırladığı projesiyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) başvurduğunu ve 200 bin lira hibe aldığını söyledi.

Aldığı destek sayesinde hipotermi cihazının tasarım aşamasını bitirdiğini ve patent için başvuruda bulunduğunu aktaran Çalışkan, “Planlarımıza göre bir yıl sonra ticari prototipini tamamlayacağız. Daha sonra da seri üretime geçmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Projesiyle İngiltere’de burs programına kabul edildiğini de belirten Çalışkan, cihazın ihraç edilebileceğini ve ülkeye döviz girdisi de sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

24 SAATGÜNÜN ÖZETİ

24 saat

24 saat günün önemli haberleri ve gelişmeleri