DOLAR
32,3775
EURO
35,0510
ALTIN
2.326,39
BIST
9.080,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Yenilenebilir Kaynakların Üretimi ve Peletin Avantajları; NOK PELET

Yenilenebilir Kaynakların Üretimi ve Peletin Avantajları; NOK PELET
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Günümüz dünyasında her geçen gün artan insan ihtiyaçlarına cevap verebilen bir kaynak bolluğu ne yazık ki mevcut değildir. On yıllar boyu cevabının arandığı sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları karşılama isteği bilimin ve insanlığın en büyük problemi haline gelmiştir. Yakın dönemde yenilenebilir kaynaklar ile ihtiyaçların karşılanması faaliyetleri dünyanın gündeminde. Bu anlamda bakıldığında enerji ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan fosil enerji kaynakları her geçen gün hızla tükenmekte. Bu kaynakların çevresel zararları da önüne geçilemeyen bir evreye ulaştı. Enerji tüketiminde bu hızla devam edilirse fosil yakıtların 50 sene gibi kısa bir sürede tükeneceği öngörülüyor. Bu sebeple, ilerici enerji üretimi gitgide yenilenebilir kaynaklara doğru kayıyor. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tüm enerji süreçlerini daha sürdürülebilir bir hale getirmek şart. Pelet yakıtı hem sürekli olarak doğada yenilenen hammadde olması sebebiyle hem de yenilenebilme hızının yüksek olması sebebiyle bu problemi ortadan kaldırmaktadır. Yani kaynağı asla tükenmediği (sürdürülebilir olduğu) gibi, doğal süreçlerle ortaya çıktığından çevreye üzerinde yarattığı etkiler önemsiz bir seviyede kalmaktadır.

Ülkemizde çok geç kullanıma başlanan pelet yakıtının en büyük üreticilerinden olan NOK Pelet firmasının Zonguldak’ taki üretim tesisinde günde yaklaşık 16 saat üretim yapan çalışma biçimi mevcut. Türkiyenin ihtiyacının tamamını karşılamayı planlayan firma yüksek kalitede üretim yaparak hammaddeyi çam kozalak ve kayın ile zenginleştirdiği üretim biçimi benimsemiş durumda. Firmada sürekli faal olan Ar- Ge faaliyetlerinin devam etmesi ürün geliştirme ve yüksek verimlilik konusundaki hassasiyeti açıklayan özelliğe sahip. Sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasında önem arz eden faaliyetleriyle NOK Pelet umut vadeden bir vizyon sergiliyor.

NOK Pelet; hem yatırım maliyetlerinin yıllar içerisinde düşmesi, hem de teknolojik gelişmelerle peletin çok daha tatmin edici şekilde enerji sağlamayı ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında en verimlilerinden bir tanesi olarak kabul edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Çevreye hiçbir zararı olmayan peletin fabrika kurulum aşamasındaki yüksek maliyeti dolayısıyla yaygınlaşması uzun sürmüştür. Ancak, son yıllarda bu enerji tipinin üretimi için kullanılan araç ve gereçlerin teknolojinin ilerlemesiyle maliyetleri azaltması, Türkiye’ nin pelet yakıtı kullanımını her geçen gün artmakta. NOK Pelet firması üretim faaliyetlerini sürekli olarak artırmakta olup hem ülke genelindeki ihtiyacı karşılamak hem de ihraç edilebilir ürünler arasında olan peleti yurtdışı pazara ulaştırmak üzere faaliyette bulunmaktadır. Özellikle Rusya Ukrayna Balkanlar ve Avrupa ülkelerini açık pazar olarak gören firmanın yakın tarihte döviz kazandırıcı faaliyetleri çerçevesinde satış hacmi artırması bekleniyor. Bu pazarlarda olan ihtiyacın karşılanmasında depolama ve taşıma avantajı yaratan peletin küçük boyutlarda sıkıştırılabilir olması nedeniyle lojistik avantaj sağlamaktadır. Firma açısından avantaj olan özelliklerden biri de Zonguldak’ ta bulunan tesisin hammaddeye oldukça yakın olmasıdır.

KYK Wifi Çıkış başlıklı yazı ilginizi çekebilir.

 

Aktur tatil sitesi